Avui, dissabte 22 de juny, s'inicia el període de restriccions de circulació al Parc Natural de Cap de Creus

A les 10 h del matí, s'ha iniciat el període delimitació d'accés a vehicles de quatre rodes o superiors al Parc Natural del Cap de Creus, que tenguany s'avança i estarà operatiu des d'avui, dissabte 22 de juny fins a l’11 de setembre. L’horari de prohibició de la circulació serà de 10 a 17 h, tots els dies de la setmana. L’objectiu de la limitació és evitar saturacions, un impacte nociu sobre el medi natural i possibles riscos en casos d’emergències que requereixin activar protocols de protecció civil.
21/06/2024 09:30 -    

L'Ajuntament torna a aplicar aquesta temporada, per quart any consecutiu, mesures de restricció en l’accés motoritzat al PN de Cap de Creus, prèviament consensuades amb l'òrgan gestor del parc natural. L’objectiu és evitar la forta pressió que reben les cales i espais naturals Parc Natural de Cap de Creus durant l'època estival, no compatible ni amb els objectius de conservació de l'espai natural, ni amb la seguretat dels usuaris. Les dades recollides els anys previs evidencien -amb una mitjana de 300 vehicles diaris retornats des del punt d’accés durant el mes de juliol i prop de 700 a l’agost-, la necessitat de la regulació.

 

Enguany el període de limitació s’avança al 22 de juny en comptes del 15 de juliol i també s’allargarà al final de temporada, mantenint-se fins a l’11 de setembre en comptes de fins al 31 d’agost com en anys anteriors. Aquests canvis són fruit del seguiment i avaluació de les mesures realitzats durant la temporada 2023 i de les necessitats detectades i serviran per evitar aglomeracions en dates de gran afluència, com són Sant Joan i l’11 de setembre.

L’horari de limitació del pas també respon a les franges en què es concentren una major concurrència i intensitat circulatòria, i serà de 10 a 17 h, tots els dies de la setmana. Pel que fa a l’estacionament de vehicles, aquest estarà prohibit a totes les cales del Parc Natural entre les 00 i les 06 h, tots els dies de la setmana.

 

El punt de control i barrera d’accés manté la ubicació de l’any passat, al paratge de la Torre d’en Sastre. Es permet així una millor mobilitat de retorn cap a Roses quan la barrera està tancada, ja que el gir de tornada és més fàcilment maniobrable des d’aquest punt que des de l’anterior, situat al mirador de Falconera.

 

Està gestionat per informadors (un del Parc Natural del Cap de Creus i dos contractats per l’Ajuntament, encarregats de l’obertura i tancament de la barrera, del control d’autoritzacions i de les tasques d’informació). A més, el Parc disposa de dos binomis de Guardes Rurals, encarregats de recórrer el parc vetllant pel correcte compliment de les normes i d’oferir la informació que els usuaris puguin precisar.

 

Vehicles autoritzats i declaracions responsables

 

La limitació d’horari es fixa per a vehicles a partir de 4 rodes, podent circular al llarg de tot el dia motocicletes, ciclomotors, bicicletes... així com usuaris autoritzats (propietaris, familiars i visites a propietaris; empreses de serveis a les activitats i a propietaris; ramaders; treballadors de les activitats que operen dins el parc; clients amb reserva...), que no tindran limitació d’accés amb cap tipologia de vehicle.

Per acreditar aquestes autoritzacions, el consistori ofereix models de declaració responsable.

Podeu consultar el detall de les restriccions, descarregar la declaració responsable, etc a través d’aquest enllaç

  • Compartir:
  • Facebook
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Meneame
  • Digg

Accions del document