Bernat marbrejat: Avís a la ciutadania

El bernat marbrejat és un insecte invasor d'origen asiàtic que s'ha convertit en plaga. A la primavera i estiu ataca els cultius de fruita i hortalisses i passa l'hivern a cases i edificis, aprofitant els petits forats que pot trobar per entrar-hi.
08/03/2023 08:02 -    

Els adults són de color marró i fan 2cm de llarg aproximadament. Es diferencien d’altres bernats autòctons per tenir dues bandes blanques a les antenes, tenir el cap rectangular i taques blanques. Totes aquestes característiques son observables en la part dorsal del cos.

 

El seu cicle de vida és anual i es desenvolupa en dues fases. En la fase de primavera i estiu s’alimenta i es reprodueix a les plantes, i en la fase de tardor-hivern és quan hiverna. Aquesta fase la poden passar en diversos llocs, la majoria relacionats amb la activitat humana.


És molest, però no pica ni mossega. Si creus que l'has trobat:

 1. Identifica'l: Té dues franges blanques a les antenes i un patró marró marbrejat a la part dorsal del cos. Al ventre no té espina.

 2. Localitza'l: Fes-li una foto i envia-la a l'app Natusfera dins del projecte "Hh wanted" o envia un correu a ssv.daam@gencat.cat

 3. Elimina'l: Pots utilitzar un aspirador per recollir-los però sobretot, no els alliberis a l'exterior!

   

  Si creus que a casa tens una plaga d'aquest insecte, repassa tots els forats i tancaments i posa mosquiteres.

Més informació a https://www.elbernatesaqui.cat/

PDF document icon Díptic informatiu.pdf — Document PDF, 735 KB (752810 bytes)

 • Compartir:
 • Facebook
 • Twitter
 • del.icio.us
 • Meneame
 • Digg

Accions del document