Ciutadella i Castell de la Trinitat en realitat virtual, una manera immersiva de museïtzar el patrimoni

Els visitants de la Ciutadella i el Castell de la Trinitat de Roses, poden a partir d’ara gaudir de visites més experiencials i immersives gràcies al nou projecte de museïtzació del patrimoni rosinc, que incorpora sistemes de realitat virtual i formats 3D per reviure la història de Roses. Viatjar al passat, tot passejant pels monuments reconstruïts i interactuant amb personatges de cada època, obre un ampli ventall de possibilitats pedagògiques i esdevé un nou atractiu per al turisme cultural del municipi.
Ciutadella i Castell de la Trinitat en realitat virtual, una manera immersiva de museïtzar el patrimoni

Presentació projecte RV

22/03/2023 13:31 -    

 

Roses incorpora al seu patrimoni el nou projecte TIC (Tecnologies de la Informació i la Comunicació) aplicades al patrimoni històric i cultural. Per a la seva posada en marxa, l’Ajuntament ha encarregat a l’empresa especialitzada Enginyeria de Sistemes Audiovisuals, la creació d’una plataforma de realitat virtual i la digitalització i gamificació dels espais visitables, a partir d’un treball museogràfic previ de tots els continguts. Sílvia Ripoll, regidora d’Urbanisme i Patrimoni Històric Cultural Immoble, ha explicat el resultat final durant la presentació duta a terme aquest matí: "ens trobem davant d’un projecte que dona un valor afegit al nostre patrimoni, ja que les visites, a més de ser físiques, podran ser a partir d’ara també virtuals i incorporen l’atractiu de participar en jocs i reptes. Som un municipi pioner en disposar de tota la nostra història i patrimoni cultural i històric ‘virtualitzat’, permetent al visitant participar des d’en un enterrament de l’època neolítica de l’any 2.500 aC, fins a un episodi de la guerra civil".

 

Un pas al futur per conèixer el passat

Ulleres de realitat augmentada permeten al visitant interactuar in situ amb continguts i so 3D, filmacions 360º, escenaris virtuals i personatges metahumans revivint, per exemple, com era la vida dels habitants del barri hel·lenístic de l’antiga Rhode, l’activitat de la fàbrica de salaons romana, les sortides de mercaderies des del port medieval o l’arribada de les galeres turques en el seu atac a Roses, entre molts altres episodis històrics.

 

Èric Ibáñez, regidor de Cultura de Roses, ha explicat com es pot accedir a aquest món virtual "les visites virtuals funcionen amb el sistema de la resta de visites guiades de què disposem. Tant a la Ciutadella com al Castell de la Trinitat, el visitant trobarà una sala habilitada per a l’experiència immersiva i només cal adreçar-se al personal d’informació per sol·licitar el servei, que tindrà un preu de 8€ per persona. Un servei de monitoratge de l’activitat lliurarà als visitants les ulleres RV (Realitat Virtual) i donarà les explicacions necessàries sobre el seu ús".

 

Jocs i enigmes des del Neolític a la Guerra Civil

Aprofitant les possibilitats que ofereixen els escenaris interactius, el projecte inclou la gamificació d’itineraris amb una vintena de jocs i enigmes que, a través de l’entreteniment, permeten aprofundir en el coneixement de les diferents èpoques i episodis històrics viscuts des de l’assentament dels primers pobladors a Roses. El participant ha de posar a prova les seves habilitats desplaçant-se per espais i agafant objectes, i el seu enginy resolent els diferents reptes plantejats.

 

Portar cera ritual a un enterrament neolític (2500 a.C), comprar una copa ceràmica a la colònia grega de Rhode (425 a.C), preparar garum, buscar un monjo del monestir de Santa Maria (1400), trobar el plànol de la fortificació de la Ciutadella de l’enginyer Gian Battista Calvi (1570), localitzar la nau Triunfante enfonsada al golf el 1795, divisar l’arribada de les tonyines des de la Torre de la Trinitat (1500), buscar l’orgue del Castell de la Trinitat (1660), trobar l’oficial Lord Cochrane entre la tropa del Royal Navy (1808) o visitar els búnquers que formaven part de la Línia Pirineu en acabar la Guerra Civil, són alguns dels reptes plantejats.

 

Rehabilitació física del patrimoni

La museïtzació compta també amb la recuperació d’un patrimoni tradicional molt important a la població, la pedra seca, amb un projecte que ja s’està finalitzant i que consisteix en la creació d’un gran parc de més de 6.000 m2 al voltant del Castell de la Trinitat. Aquesta actuació permet incorporar a les visites itineraris entre pins i marges de pedra seca rehabilitats, així com la recuperació de cultius de vinya, olivera i fruiters. La creació d’un mirador, zones de descans i espais amb vistes panoràmiques de 360º al mar i al castell, aportaran nous continguts pedagògics al conjunt.

 

El projecte permetrà també la connexió amb l’espai dels búnquers de la postguerra situats arran de mar, que s’estan il·luminant i senyalitzant per adaptar-los a les visites públiques.

 

Apostant pel turisme cultural

La nova museïtzació posa en valor el patrimoni històric i cultural de Roses des d'una vessant tecnològica, que es converteix en nou pol d’atracció d’un turisme disposat a viure noves experiències innovadores amb continguts culturals. Amb aquest projecte Roses es converteix en municipi pioner en aplicar la realitat virtual a la totalitat del patrimoni local, aportant un important valor afegit al sector cultural, turístic i tecnològic del municipi.

 

Finançat per programes europeus i la Diputació de Girona

El projecte "TIC aplicada al patrimoni històric i cultural de Roses", compta amb una subvenció de 351.173,96 € del Projecte d'especialització i competitivitat territorial (PECT) englobat dins el programa PECT "Girona, Patrimoni Actiu", finançat amb fons europeus a través de la Generalitat de Catalunya i amb fons de la Diputació de Girona.

 

Així, del cost total del projecte (468.231€), un 50% (234.115,97 €) ha estat aportat amb fons FEDER, un 25% (117.057,99 €) per la Diputació de Girona, mentre que el 25% restant i l’IVA (215.386,69 €) han anat a càrrec de l’Ajuntament de Roses.

 

MPEG-4 video icon Demo Roses Immers.mp4 — Vídeo MPEG-4, 10.28 MB (10778792 bytes)

  • Compartir:
  • Facebook
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Meneame
  • Digg

Accions del document