Difusió del patrimoni local amb una visita guiada i comentada al cementiri de Roses

L'Oficina de Català de Roses i l'Arxiu Municipal de Roses van organitzar ahir una visita guiada al cementiri. L'activitat va ser conduïda per l'arxiver Josep M. Barris, que també va oferir als assistens una xerrada sobre patrimoni funerari. Van participar alumnes de català i parelles lingüístiques.
07/05/2024 13:07 -    

A partir de la idea que el cementiri de qualsevol població és un mirall molt precís de les característiques i de la manera de ser dels seus habitants, l’arxiver va fer una exposició sobre l’estat de conservació de l’espai i també va anar comentant les obres d'art funerari que reuneix el cementiri rosinc. 


Els alumnes i les parelles lingüístiques han pogut veure amb aquesta activitat com el pas dels anys ha modelat un fossar farcit de detalls, lluminós i mediterrani, d'acord amb una tradició que ha donat grans necròpolis com la d'Arenys de Mar, Lloret, Port de la Selva o Figueres. També han sabut que la calidesa del  lloc no passà desapercebuda a l´exiliat Carles Pi-Sunyer, que li dedicà un senzill poema: “Quatre parets de cals emblanquinades/ les lloses entre mates de fonoll/ un borinot rondant entre el rostoll/ i les hores calmoses, encantades”.


A partir de les explicacions d'aquest espai, els alumnes van omplir un qüestionari relacionat amb tot allò que havien escoltat, d’acord amb el seu nivell de llengua. Aquest qüestionari es revisarà i comentarà posteriorment a l'aula. Aquesta sortida ha guiat els aprenents per la història del cementiri i per l’art funerari existent, i els ha ajudat a entendre una mica més la vila d’acollida. 

  • Compartir:
  • Facebook
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Meneame
  • Digg

Accions del document