El conte L’Ona i la mar descobreix a petits i grans els tresors marítims que cal estimar i protegir

Ahir al vespre va tenir lloc a la Biblioteca Jaume Vicens Vives de Roses la presentació del conte L’Ona i la mar, una iniciativa de la Càtedra Oceans i Salut Humana de la Universitat de Girona i amb seu a Roses, que ha comptat per amb la participació de la biòloga marina Sònia Cervià Peracaula, autora dels textos, i Boris Mörker, artífex de les il·lustracions. La història endinsa els petits lectors i lectores, però també al públic adult, en els fràgils tresors que amaga el Gran Blau i en la necessitat de protegir-los.
03/03/2023 08:40 -    

La història del conte descobreix a través d’una nena, l’Ona, i d’una tortuga babaua, la Caretta, la riquesa del món submarí que transcorre entre les costes de Roses i Tossa de Mar. L’Ona té diversitat funcional, va en cadira de rodes. Amb la seva història, Sònia Cervià ha volgut també normalitzar les persones amb algun tipus de discapacitat física, mostrant les seves capacitats per fer qualsevol cosa.


Amb la tortuga babaua com a professora, l’Ona va descobrint poc a poc, amb moltes ganes de passar-ho bé, el Gran Blau: ara uns peixos, ara unes estrelles de mar i després unes meduses.... La tortuga ensenya a l’Ona que tot allò que veu sota mar és un tresor fràgil que cal protegir contra vent i marea, perquè la mar, si la cuidem, ens dona aliments, llocs on practicar activitats saludables i medecines per a curar malalties.


La presentació que va tenir lloc ahir va comptar amb la participació del director de la Càtedra Oceans i Salut Humana, Josep Lloret, i dels creadors del conte, Sònia Cervià i Boris Mörker. Per a Lloret, el conte és una aventura marinera on el lector no trobarà pirates, sirenes, ni cofres amb tresors al fons del mar, però que permet descobrir el veritables tresors que amaga el Mediterrani: el coral·ligen, les espècies de peixos, les estrelles de mar, les meduses, la posidònia... L’edició d’aquest conte continua, d’una forma senzilla i apta per a tots els públics, la feina de divulgar la importància dels ecosistemes marins per a la salut i per al benestar de les persones que realitza la Càtedra Oceans i Salut Humana a través de diferents mitjans.


El públic assistent a la presentació celebrada ahir va poder gaudir també de l’exposició dels dibuixos originals creats per al projecte per Boris Mörker, que compagina la feina d’il·lustrador amb la de responsable d’un centre de busseig de Roses. Aquesta activitat li ha permès adquirir gran experiència i coneixements de la diversitat i bellesa dels fons marins, que ha plasmat en les aquarel·les de colors vius i intensos que ha creat per a aquest treball.


El conte L’Ona i la Mar serà distribuït gratuïtament a centres escolars i biblioteques locals. La seva producció ha estat finançada per l’Ajuntament de Roses i l’Ajuntament de Tossa de Mar, encol·laboració amb la Confraria de Pescadors de Roses, el Gremi de Peixaters de Catalunya i la Universitat de Girona.


  • Compartir:
  • Facebook
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Meneame
  • Digg

Accions del document