El creixement de Roses al segle XIX

El document que es presenta aquest mes de maig l'Arxiu Municipal de Roses (AMR) en el seu apartat web “El document del mes”, és un contracte privat que permet conèixer com es va construir cooperativament una casa a la dècada de 1830. Concretament, mostra el pacte subscrit entre Josep Ripoll, propietari d'un terreny al barri de la Punta, i Sebastià Danés per a la construcció de dos habitatges a la seva parcel·la.
18/05/2016 11:30 -    

Segons el document datat del 21 d'agost de 1835, Josep Ripoll oferia la meitat de la propietat a Danés si aquest pagava els honoraris dels mestres d'obres i construïa les cases. A més, Ripoll es comprometia a portar la pedra i els materials necessaris per a la construcció i a fer de manobre dels mestres d'obres que es contractessin. Així mateix, tots dos acordaven que si mai el veí Baldiri Carreras, que afrontava a ponent de la propietat, aixecava una casa i carregava a la paret mitgera, Ripoll i Danés cobrarien a parts iguals el pagament pel dret de càrrega. Finalment, tots dos comunicaven que no sabien signar i ho feia per ells un dels dos testimonis de l'acte, Pere Romañach.

 

Tal i com es descriu a l'explicació de l'Arxiu Municipal que acompanya el document, aquest acord es produí en el context rosinc de la primera meitat del segle XIX, quan els estralls de la Guerra Gran (1793-1795) i de la Guerra del Francés, entre 1808 i 1814, provocaren un procés de reconstrucció i nova urbanització del nucli urbà. Així, just després de la retirada de les tropes napoleòniques, els habitants de Roses es llençaren a reconstruir les seves malmeses cases o bé a construir-ne de noves, en un procés que es perllongà durant anys i on s'inclou el contracte signat entre els veïns Ripoll i Danés.

 

El document en qüestió va ser donat a l'Arxiu Municipal de Roses per la senyora Pepita Payret Pairet, propietària de l'Hostal Puig Rom, juntament amb altra documentació dipositada a l'AMR en diverses entregues, entre els mesos de maig i setembre de l'any 2013.

 

Podeu consultar el document complet en el següent enllaç:

  • Compartir:
  • Facebook
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Meneame
  • Digg

Accions del document