El llibre d'actes de la Mútua Obrera de Roses, document del mes de l'AMR

El Document del Mes que l'Arxiu Municipal de Roses presenta aquest mes de gener a través de la pàgina web municipal (www.roses.cat), és el llibre d'actes de la societat de socors mutus Mútua Obrera de Roses del 10 de gener de 1932 al 9 de febrer de 1935. La funció de la mútua era assistir els obrers associats quan no tenien cap ingrés per causa d'alguna malaltia, accident o acomiadament que els impedia anar a treballar.
14/01/2016 12:15 -   Departament de Comunicació i Premsa  

El llibre d'actes de la Mútua Obrera té la curiositat que està embolcallat amb el diari Treball, la publicació del PSUC (Partit Socialista Unificat de Catalunya) del dia 10 de març de 1937. El llibre comença el 10 de gener de 1932 amb la reunió constitutiva de la societat de socors mutus al local de la SUF (Societat la Unió Fraternal). La primera junta directiva s’aprovà el mateix deu de gener i la formaren Pere Trull, president; Albert Cufí, secretari; Emigdio del Castillo, tresorer; Juan Pérez Zaragoza, zelador primer, i que al cap d'un mes seria substituït per Pere Argelés (que a partir de 1933 seria l'únic zelador); i Esteve Soler Espelt, zelador segon.

 

La tradició d'aqust tipus de societats a Roses ve de lluny. La primera de la que es té constància és la Sociedad San Sebastián constituïda l'any 1882. A partir d'aleshores s'anaren succeïnt la societat La Trinidad el 1888, La Bienhechora el 1892, La Igualdad el 1901, La Humanitaria de Obreros el 1902, La Benéfico Obrera el 1903, la Unión Mútua el 1912, la Sociedad la Pescadora el 1914. Aquestes dues últimes es van disoldre per fundar el Pòsit Pescador l'any 1921. Finalment, el desembre de 1934 es constituiria una nova entitat que competiria amb la Mútua Obrera, el Montepío de Obreros Pescadores de Arrastre.

 

Podeu consultar el document del mes en el següent enllaç:

  • Compartir:
  • Facebook
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Meneame
  • Digg

Accions del document