El llibre "La Ciutadella de Roses, 30 anys de titularitat municipal", recull la història del rescat d’aquest important element del patrimoni històric de Catalunya

El proper dissabte, 21 de gener (12 h), tindrà lloc a la Ciutadella de Roses la presentació del llibre "La Ciutadella de Roses. 30 anys de titularitat municipal. 1986-2016", del gestor cultural Toni Martínez i editat per l’Ajuntament de Roses amb el suport de la Diputació de Girona, el qual explica la transformació de ruïna a monument de la Ciutadella. També tindrà lloc la presentació dels treballs de consolidació d’una torre medieval de la Ciutadella, finalitzada recentment. La presentació del llibre anirà a càrrec del conseller de Cultura, Santi Vila, i la de la torre medieval a càrrec del president de la Diputació de Girona, Pere Vila. Presidirà l’acte l’alcaldessa de Roses, Montse Mindan, que també comptarà amb la presència de l’autor del llibre, Toni Martínez. L’acte serà conduït pel regidor d’Urbanisme i Patrimoni, Carles Pàramo.
19/01/2017 10:07 -    

L’Ajuntament de Roses acaba d’editar el llibre "La Ciutadella de Roses. 30 anys de titularitat municipal. 1986-2016", escrit per l’historiador de l’Art, Toni Martínez, i amb fotografies de Jesús Mínguez i Jordi Velasco. A llarg de les 224 pàgines del volum, es realitza un exhaustiu recorregut per tot allò esdevingut al voltant de la Ciutadella –i també del Castell de la Trinitat- des de la seva adquisició fins a l’actualitat.

 

El treball centra la seva atenció en els recursos i esforços dedicats pels diferents governs municipals en la transformació del recinte en un monument dignificat com a Bé Cultural d’Interès Nacional, fins a convertir-lo en un recurs turístic de primer ordre, marc idoni per a tot tipus d’esdeveniments culturals i amb un immens potencial arqueològic protegit i a disposició dels investigadors.

 

A través dels diferents apartats de què consta, realitza un recorregut cronològic per les principals actuacions i projectes duts a terme pel que fa al coneixement i a la recuperació dels conjunts de la Ciutadella i el Castell de la Trinitat (adquisició terrenys, treballs arqueològics, de recuperació, d’investigació, publicacions relacionades, etc), durant aquests 30 anys, dedicant també un primer capítol a explicar l’abandonament militar, els intents d’urbanització previs a l’adquisició del monument, i les primeres excavacions i conscienciació de la preservació de l’espai.

 

 

  • Consolidació de la torre Medieval de la Ciutadella de Roses, que també es fa visitable

 

L'Ajuntament de Roses presenta també dissabte el resultat dels treballs de consolidació de la torre Medieval de la Ciutadella, actuació motivada per l'estat de deteriorament en què es trobava i el perill d'esfondrament que suposava. El projecte l'ha redactat el Servei de Monuments de la Diputació de Girona, que també ha aportat la direcció de l’obra i una subvenció de 24.000 euros.

 

Aquesta és l'única torre del recinte que s'ha mantingut sense patir grans transformacions i conservant l'estructura original de la seva darrera fase d'ús. L'aparició d'importants esquerdes amenaçaven l'estructura i l'estabilitat de la construcció i posaven en perill la seva conservació, inclús amb risc de possibles esfondraments.

 

Les obres que s'han dut a terme han permès recuperar la fisonomia original de la construcció, reparant les esquerdes existents amb la mateixa tipologia de materials i netejant i consolidant els paraments, evitant així la possible caiguda de materials que podrien esdevenir un perill pels visitants del recinte. Un cop feta aquesta primera actuació i a causa de la importància històrica de l’element en ser l’única torre de la muralla medieval que conserva quasi la totalitat de l’alçat original i restes del pas de ronda, s’ha adequat per a la visita mitjançant la instal·lació d’una escala interior.

 

La idea de fer-hi un accés respon a la voluntat de fer més entenedor el conjunt medieval. La visita a l’interior de la torre permet fer-se una imatge clara de l’alçada original del conjunt i dels seus diversos nivells de defensa (pas de ronda i part superior de la torre). A més, des de dalt de tot es disposa una visió general de la vila medieval i de la badia.

 

El projecte ha tingut un pressupost total de 88.000 € (24.000 aportats per la Diputació de Girona) i s'emmarca dins el programa d'actuacions de millora, consolidació i condicionament que el consistori realitza periòdicament per al manteniment i posada en valor d'aquest important recinte monumental.

  • Compartir:
  • Facebook
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Meneame
  • Digg

Accions del document