El nou parc de l’emblemàtic Mas de les Figueres s’obre al públic

Aquest migdia ha tingut lloc a Roses l’obertura del nou jardí públic del Mas de les Figueres, un espai emblemàtic i de gran tradició a Roses, fruit de la donació realitzada pel seu anterior propietari, Josep Oriol Martí. El nou parc s’ha articulat com un espai de connexió entre el carrer dels Pescadors i el front de mar.
20/12/2019 12:31 -    

La finalització del projecte del nou jardí del Mas de les Figueres ha permès que aquest migdia es procedís a la seva obertura. L’alcaldessa de Roses ha manifestat que "l’espai s’obre ja perquè tota la ciutadania pugui gaudir d’aquest nou espai enjardinat i d’articulació urbana, tot i que la inauguració oficial es realitzarà més endavant, possiblement coincidint amb la celebració de la Fira de la Rosa 2020, acte amb el qual esperem comptar amb el donant dels terrenys, el senyor Josep Oriol Martí".

 

El nou jardí està format per un mosaic de zones verdes i àrees d’estada i una petita plaça amb graderia per a la realització d’activitats de petit format a l’aire lliure. Un camí creua tota la finca diferenciant els espais i potenciant les visuals cap al mar. Per sobre del camí s’ha instal·lat una pèrgola lleugera que servirà de suport perquè rosers, buguenvíl·lies, etc, s’enfilin, donant ombra a tot el recorregut amb un aspecte natural.

 

Atenent el valor etnològic de la finca, en l’enjardinament s’ha mantingut la vegetació autòctona, mentre que les espècies no autòctones com ara els eucaliptus que perjudicaven les instal·lacions soterrades i exigeixen un gran consum d’aigua, s’han substituït per espècies adaptades al clima mediterrani costaner i plantes aromàtiques.

 

Per tal de preservar la imatge unitària del nou jardí amb el mas adjacent, s’ha mantingut la tanca original de l’avinguda de Rhode, de manera que el front de façana principal de la finca es conserva, incorporant-se una nova porta d’accés als jardins. Pel que fa a l’accés des del carrer dels Pescadors, s’ha instal·lat una tanca combinada amb elements vegetals. L’espai s’obrirà al públic al llarg de tot l’any, amb horaris adaptats a les hores de llum segons cada estació.

 

El projecte s’ha completat amb la incorporació dels serveis de sanejament, aigua de reg, aigua potable per a una font pública i enllumenat.

 

Superfícies:

- Pavimentació sauló zona de vianants: 925,07 m2

- Espai grades: 238,44 m2

- Espai enjardinat arbustives: 103,50 m2

- Espai enjardinat: 790,47 m2

- Tanques: 8,52 m2

El projecte ha comptat amb un pressupost de 209.000 €.

 

Orígens i cessió

 

Segons la documentació conservada, els orígens del Mas de les Figueres es remunten al segle XVI, moment en què estava format per un celler i una casa de planta baixa i rebia el nom del Mas Pedró. L’any 1785 es plantaren les figueres que, segons sembla, provocaren el canvi de denominació. Actualment es troba integrat dins del nucli urbà, davant de la platja de la Perola.

 

L’espai cedit a favor del municipi per Josep Oriol Martí, és una extensió dels jardins del mas d’una superfície de 2.066 m², superfície que representa un 38,66 % de la total de la finca. Amb aquesta cessió, el terreny passa a destinar-se a sistema de parc i jardins públics del municipi, reforçant així els llocs de trobada existents a la vessant muntanya de l’avinguda de Rhode, com són la plaça Catalunya i la plaça Sant Pere.

 

Una aportació amb un gran valor social, paisatgístic i també urbanístic, ja que a partir d’ara farà de nexe d’unió entre el front de mar i el centre urbà de la vila, a través del carrer Pescadors.

 

  • Compartir:
  • Facebook
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Meneame
  • Digg

Accions del document