El pressupost 2018 de Roses baixa l’endeutament a mínims històrics mantenint les inversions

Les inversions ascendeixen a 3.919.283 €, (3.545.000 corresponents a l’Ajuntament i la resta a societats municipals), destinats fonamentalment a la millora urbana, a equipaments esportius i educatius, i a la valorització del patrimoni. L'endeutament baixa als 7 milions d'euros, reduint-lo en un 70,3 % respecte a 2011.
El pressupost 2018 de Roses baixa l’endeutament a mínims històrics mantenint les inversions

Presentació Pressupostos 2018

05/12/2017 20:39 -    

El ple municipal de Roses celebrat avui ha aprovat el Pressupost Municipal corresponent a l’exercici 2018, integrat pels pressupostos de l'Ajuntament i de les tres societats municipals dependents, el qual ascendeix a un total de 38.300.250 €, xifra que representa un augment respecte a 2017 d'un 0,65%. D’aquesta quantitat, es destinen 3.919.283 € a noves inversions.

 

La principal clau del pressupost 2018 torna a recaure en la solvència econòmica de l’Ajuntament de Roses, fet que permet no només mantenir la qualitat actual de serveis i equipaments sense necessitat de retallades pressupostàries en cap àmbit, sinó també incidir en la seva millora, gràcies a un programa d’inversions autofinançades que no augmentaran l’endeutament municipal, el qual continua baixant.

 

Un factor a destacar és el fet que aquesta disposició de capital no bé produïda per un augment recaptatori de taxes ni tributs -recordem que les ordenances fiscals aprovades recentment van tornar a congelar els impostos municipals-, sinó per una important reducció en l’endeutament municipal i per la política de contenció de la despesa corrent aplicada pel consistori en els darrers anys.

PRESSUPOST GENERAL DE ROSES 2018

 

 

 

 

 

 

Reducció de l'endeutament en un 70,3% en 7 anys

 

Fruit de l'aplicació d'aquestes mesures, l'Ajuntament de Roses ha aconseguit assolir un important descens del seu endeutament. L'amortització de crèdit prevista per a 2018 serà d’1.333.000 €, fet que possibilitarà situar l'endeutament municipal en 7,3 MEUR a finals de 2017, un 70,3% menys que a finals de 2011, en què aquest endeutament ascendia a 24.897.385 €.

 

Les àrees municipals mantenen les seves dotacions i algunes les augmenten

 

Els principals esforços pressupostaris tornaran a centrar-se en el manteniment de les prestacions i qualitat dels serveis municipals que el consistori ofereix a la ciutadania -amb una especial atenció en l'apartat de serveis socials-, en el suport econòmic a la tasca realitzada per entitats i associacionisme locals i en el manteniment de l'atractiu i el posicionament turístics del municipi com a eixos estratègics de reactivació econòmica i d'acció contra la crisi.

 

Es mantenen així partides com la de prestacions d’urgència social (100.000€), l'arrendament del Centre de Distribució d'Aliments, la destinada a la distribució d'aliments a domicili, els cursos de formació per a aturats i els serveis d’inserció laboral, mentre que la dotació al projecte per a gent gran de Creu Roja, augmenta de 7.000 a 10.000 €.

 

Pensant en infants i famílies del municipi, el consistori augmenta la plantilla de personal de les llars municipals amb dues places d’educadores addicionals, amb les quals es podrà continuar donant resposta a l’increment en la demanda de places prevista. Una altra mesura és l’aprovació d’un nou ajut a famílies monoparentals amb dificultats econòmiques (previst per al proper ple de desembre o gener).

 

El consistori manté a més les dues llars d'infants municipals sense pujar les quotes, així com les aportacions al Pla Educatiu Municipal, als ajuts per a la compra de llibres escolars i a les subvencions destinades a activitats de centres educatius i AMPAS.

 

En l'apartat de suport a l'associacionisme, i pensant en el retorn social i en la important tasca que aporten les diferents entitats que desenvolupen la seva activitat en el municipi, ja sigui des d'un àmbit social, cultural, esportiu, assistencial, comercial, etc, el consistori continua amb la seva política d’ajuts i tornarà a destinar durant 2018, 1 milió d’euros a subvencions a entitats i associacions.

 

Pel que fa a la Seguretat Ciutadana, el 2018 la plantilla de la Policia Local es veurà incrementada amb 4 nous agents durant el període estival (6 mesos) que, juntament amb els 6 incorporats durant 2017, passen a reforçar aquest servei.

 

Les noves inversions, autofinançades o subvencionades

El pressupost de l’Ajuntament de Roses destinarà 3’5 milions d'euros a la partida d'inversions, que provindran de recursos propis municipals i de subvencions dels fons FEDER i de la Diputació de Girona, i que es destinen principalment a projectes per a la millora urbana i d'infraestructures i equipaments públics i a la compra d’habitatge de vivenda social per a la creació del Pla Local d’Habitatge.

Entre aquestes inversions destaquen:

- Habitatges de vivenda social: 75.000 €

- Jardí Mas de les Figueres: 100.000 €

- Camins de ronda i recorregut geol.: 84.000 €

- Plaça Santa Margarida: 90.000 €

- Urbanització camí Turó Ullastrell: 352.000 €

- Reposició i millora vies públiques: 213.000 €

(paviment,...)

- Millores centres educatius: 70.500 €

- Restauració i valoració patrimoni cultural: 446.000 € (30.000€ subvenció DdGi)

(castrum, Ciutadella, Castell, museu pesca)

- Millores equipaments esportius: 833.000 € (520.840€ subv.DdGi-FEDER)

- Xarxes de serveis: 462.000 €

(enllumenat, clavegueram, pluvials...):

 

Per la seva banda, dins el Pla d’inversions presentats per les empreses municipals, destaquen l’estabilització de la Platja de la Punta (250.000 €) i la instal·lació de nous pantalans flotants (450.000 €) que inclou el pressupost de Port de Roses; la renovació de la sala de musculació (48.500 €) de Piscina de Roses; i l’adquisició d’una furgoneta de rec i un vehicle forestal (40.000€) per part de Rosersa.

 

Pressupost participatiu

 

Pel que fa a les inversions escollides per la ciutadania a través del procés de Pressupost Participatiu inclòs en el pressupost 2017, aquestes seran executades durant el primer semestre de 2018. La posada en pràctica d’aquesta iniciativa que enguany s’ha realitzat per primer cop a Roses, ha posat de manifest la temporalització necessària per a la mateixa.

 

D’aquesta manera, durant el primer semestre de 2018 s’executaran els projectes escollits, mentre que el segon semestre es destinarà a dur a terme el procés de presentació, selecció, votació i aprovació dels projectes que es realitzaran l’any 2019 (on es veurà ampliada la partida inicial de 145.000 € prevista per a pressupostos participatius).

 

Així doncs, les inversions proposades i escollides per la ciutadania que s’executaran durant el primer semestre de 2018, seran les següents:

 

- Rètol promocional de Roses de grans dimensions: 25.000 €

- Parc per a gossos: 50.000 €

- Millora parcs infantils: 30.000 €

- Aula gastronòmica: 40.000 €

 

En definitiva, l'Ajuntament de Roses ha aprovat un pressupost que compleix els criteris d'estabilitat i morositat establerts pel Govern de l'Estat i que redueix els ratis d'endeutament, fets que li permet disposar d'una bona solvència econòmica, fer inversió sense recórrer a nou endeutament i sense incrementar la pressió fiscal dels ciutadans, atendre les necessitats econòmiques i socials de les persones i prestar els serveis públics amb uns alts nivells qualitatius i quantitatius.

 

PRESSUPOSTOS DE DESPESES I INGRESSOS

 

 

 

 

PDF document icon inversions2018.pdf — Document PDF, 66 KB (68050 bytes)

  • Compartir:
  • Facebook
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Meneame
  • Digg

Accions del document