El projecte de la Riera de la Trencada descobreix part de la muralla de la Ciutadella i la font de la Vituà

Les obres realitzades durant els darrers mesos a la Riera de la Trencada, adjacent a la Ciutadella de Roses, han permès descobrir una part important de la muralla d’aquest monument i la font de la Vituà, que fins ara només mostrava la coberta, i ha substituït la canalització d’aigua que dona servei a la vila. Amb aquest projecte es dignifica l’entorn del monument donant-li una major visibilitat i s’habilita un espai transitable per a vianants entre l’avinguda de Rhode i la ronda de Circumval·lació.
27/08/2019 09:41 -    

El projecte desenvolupat a la Riera de la Trencada tenia per objectius incidir en diferents millores. D’una banda, el rebaix de terres ha permès descobrir els trams inferiors de muralla coberts fins ara i donar un major èmfasi i protagonisme a aquesta façana del monument. L’aplanament i enretirada de terres de tot l’espai, ha possibilitat també la millora de la gran esplanada que transcorre entre l’avinguda de Rhode i la ronda de Circumval·lació, a la qual es pot accedir gràcies a les rampes habilitades en ambdós extrems.

 

Amb aquesta connexió, es fa possible a partir d’ara el passeig continuat seguint el perímetre de la muralla entre la façana de mar i la de terra. Es preveu també, durant l’any que ve, instal·lar punts de llum que il·luminin la muralla per donar-li més notorietat i visibilitat durant la nit.

 

Un altre aspecte destacat de les obres realitzades és la recuperació de la font de la Vituà. Fins ara, només era visible la coberta d’aquesta construcció, situada molt propera a l’avinguda de Rhode, ja que es trobava semienterrada. El nom de la font de la Vituà és com es coneix popularment entre la gent de Roses i sembla ser que podria respondre a la transcripció directa de la paraula francesa Victoire, o bé a una deformació abreviada de la paraula avituallament. Pel que fa al seu ús, tot i no existir cap referència escrita, és molt possible que atengués les necessitats dels vaixells fondejats davant la Ciutadella.

 

 

Per últim, el projecte de la Riera de la Trencada ha permès també la substitució de la canonada de la xarxa d’abastament d’aigua que dona servei a la població, que donarà un millor servei.

 

  • Compartir:
  • Facebook
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Meneame
  • Digg

Accions del document