El Trull d'en Jordà: Tres generacions d'excel·lència en la producció artesanal de l'oli

El Trull d'en Jordà és guardonat en la segona edició del Premi Àmfora
28/12/2023 11:34 -    

La comissió del Premi Àmfora ha escollit, d'entre totes les propostes recollides, a l'establiment el Trull d'en Jordà com a guardonat de la segona edició d'aquest reconeixement, amb el qual l'Ajuntament de Roses vol retre homenatge a les trajectòries dels professionals i empreses més destacades del municipi. El Trull d'en Jordà, un símbol d'història i tradició amb una producció d'oli totalment artesanal, és un dels pocs trulls que queden a l'Empordà, i que enguany, s'ha erigit per rebre aquest reconeixement. Aquest guardó serà lliurat en la gala que se celebrarà el pròxim 11 de gener al teatre Municipal de Roses, juntament amb els premis Arjau que atorga l'associació d'empresaris Roses - Cap de creus.

Les àrees de Promoció Econòmica i Turisme de l'Ajuntament de Roses van impulsar la creació del Premi Àmfora, que enguany arriba a la seva segona edició. Aquest guardó, que s'atorga anualment a persones o empreses vinculades al municipi per distingir les seves trajectòries i assoliments professionals. L'elecció dels guardonats està a càrrec d'una comissió integrada pels membres del propi Ajuntament i de l'Associació d'Empresaris Roses-Cap de Creus, que acaba d'escollir al tradicional Trull d'en Jordà.

La història del Trull d'en Jordà va començar ara ja fa tres generacions. El primer Trull, que es va iniciar a Cadaqués, va esdevenir en tres locals més a Palau i Pau, i no va ser fins a l'any 1950 quan van obrir el Trull de la plaça de l'església de Roses, convertint-se en un símbol de tradició en el comerç rosinc de proximitat.

70 anys més tard, la producció d'oli d'oliva del Trull d'en Jordà, ha esdevingut en un reflexe de tradició arrelat a l'Empordà, però que ha sabut adaptar-se a les transformacions socials i necessitats comercials sense perdre la seva essència.

 

Tota una vida dedicada a l'oli

Quan en Joan Jordà era petit, ja tenia clar que la seva passió estava en el Trull del seu pare a Cadaqués, encara recorda com durant les èpoques de collita sortia corrents de l'escola per passar les hores al Trull del seu pare, però no va ser fins que va arribar a l'adultesa quan va agafar el relleu generacional i va posar-se al capdavant de l'empresa familiar. Ara, anys més tard, la història es repeteix amb el seu fill Josep, qui ha agafat el seu relleu i heretat la passió i dedicació del seu pare per la producció tradicional i d'alta qualitat de l'oli d'oliva empordanès.

Pare i fill reconeixen que el Trull ha canviat molt, abans aquests negocis esdevenien en punts d'unió i cohesió entre els veïns. "Quan la gent sortia de treballar, era típic anar al Trull per fer la tertúlia, l'allioli i el porró tampoc faltaven mai", recorda en Joan Jordà.

Els canvis i transformacions no només han estat de caràcter social, la producció i les èpoques de collita també. "La collita s'ha avançat molt. Jo crec que abans hi havia una tendència diferent, les olives es recollien madures, i ara es recullen verdes".

Tots aquests anys donen per recordar moltes anècdotes i reflexionar sobre les diferents transformacions que ha esdevingut la indústria de l'oli. I tot i que les collites cada vegada són menys grans per la manca de pluges i el canvi climàtic, pare i fill tenen clar que en tots aquests anys mai els hi ha passat pel cap deixar el negoci familiar. "Mai hem oblidat els nostres orígens, la nostra vida sempre ha estat dedicada a l'oli".

La seva incansable dedicació, esforç i estima per la feina ben feta en la producció artesanal de l'oli fan que l'11 de gener rebin el guardó a l'àmfora, símbol dels premis en honor als inicis del comerç rosinc.

L'àmfora, símbol d'honor als incis del comerç rosinc

L'elecció de l'àmfora per posar nom i com a imatge gràfica d'aquests premis, respon a la voluntat de rememorar els orígens de la fundació de l'antiga Rhode i el seu paper cabdal com a assentament comercial. D'aquesta manera, l'utensili imprescindible per als grecs fundadors de Roses que comerciaven a tota la Mediterrània, es pren com a símbol del comerç i l'activitat econòmica, i ret homenatge a les iniciatives, dedicació, trajectòria i èxits del teixit empresarial i dels professionals nascuts o vinculats al municipi.

"És un reconeixement amb el que em sento molt agraït. Després de tants d'anys sé que aquesta és una feina molt dura, però el sentiment de satisfacció quan veus l'oli pujar no es pot explicar amb paraules. Aquest Trull avui no és només la meva distracció, també és la meva herència familiar i satisfacció personal", confessa Joan Jordà.

  • Compartir:
  • Facebook
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Meneame
  • Digg

Accions del document