Els avis de Roses tornen a protagonitzar un llibre editat per l'Ajuntament de Roses

Dissabte al matí, el Teatre Municipal de Roses ha acollit la presentació del llibre La Gent Gran de Roses III, un recull de les històries dels avis i àvies que actualment viuen a Roses, nascuts entre els anys 1923 i 1927. En l'acte han participat l'alcaldessa de Roses, Montse Mindan, del primer tinent d'alcalde i diputat a Corts, Carles Pàramo, la delegada territorial de Benestar Social a Girona, Montserrat Roura, i l'autor dels textos del llibre, Toni Martínez.
Els avis de Roses tornen a protagonitzar un llibre editat per l'Ajuntament de Roses

Presentació libre

22/03/2014 13:03 -   Departament de Comunicació i Premsa  

Davant un auditori ocupat majoritàriament pels avis protagonistes del llibre acompanyats per les seves famílies, ha tingut lloc la presentació d'aquesta publicació editada per l'Ajuntament de Roses 'La gent gran de Roses, 1923.1927'. Amb aquesta obra, l'Àrea de Cultura del consistori dóna continuïtat als dos volums precedents -La Gent Gran de Roses. Cent vides, mil històries (1903/1918), i La Gent Gran de Roses II (1903/1918)-, publicats els anys 2005 i 2008, respectivament, i segueix retent homenatge i treballant en la recuperació de la memòria històrica de la vila a través dels seus propis habitants.

El present volum recull les entrevistes realitzades a un total de 81 rosincs i ronsinques nascuts entre 1923 i 1927, a través de les quals l'artífex dels texts del llibre, Toni Martínez, realitza un retrat de les vivències i forma de vida de tota una generació. Les fotografies dels protagonistes, com en les edicions anteriors, han anat a càrrec de la fotògrafa Judith Ijsselstein, encarregada de plasmar els rostres i mirades dels ancians i ancianes entrevistats. L’elaboració del projecte ha requerit sis mesos de treball per part dels seus autors, que van realitzar les entrevistes i fotografies entre els mesos de febrer i agost de 2013.

L'objectiu del projecte és el de recuperar i plasmar la memòria col·lectiva més recent de la vila a través dels testimonis i vivències dels propis rosincs i rosinques i del valor històric de la memòria individual de cada personatge. A través de les biografies i retrats recollits a l’obra, es proposa al lector un recorregut per les experiències personals de cadascun dels personatges.

Es parla dels seus orígens, infància i joventut, de les seves famílies, però també dels anhels, de la capacitat de treball i sacrifici, de l’esperit de superació davant les adversitats, de l’amor a la terra que els ha vist néixer o els ha acollit o del seu horror davant les conseqüències de la guerra. El resultat final ofereix al lector una visió del passat històric més recent de la vila de Roses, perfectament extrapolable, d’altra banda, a infinitat de pobles i ciutats.


A l’acte han assistit molts dels avis i àvies que han fet possible aquesta obra, a qui s'ha homenatjat amb la projecció d’un audiovisual dels retrats realitzats durant les sessions per la fotògrafa Judit Ijsselstein. La celebració ha finalitat amb el lliurament d'un exemplar del llibre a cadascun del protagonistes.

El llibre consta d'un total de 199 pàgines. Disposa d'un tiratge inicial de 500 exemplars. Està editat íntegrament per l’Ajuntament de Roses, amb el suport de la Diputació de Girona.

  • Compartir:
  • Facebook
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Meneame
  • Digg

Accions del document