Els capítols matrimonials de la família Arola-Recasens, document del mes de l'AMR

L'Arxiu Municipal de Roses presenta en “El document del mes” de la web municipal de Roses (www.roses.cat), els capítols matrimonials signats l'any 1781 per Pau Arola Lacasa (Selva de Mar) i Maria Teresa Recasens (Roses). La conservació d'aquesta documentació permet estudiar les característiques fonamentals de les relacions socials del passat i analitzar aspectes tan diversos com costums, nivells de renda, relacions familiars, formes de reproducció dels sistemes familiars, etc.
15/10/2014 10:28 -   Departament de Comunicació i Premsa  

El capítols matrimonials dels Arola-Recasens representen l'inici d'una presència centenària d'aquesta família a Roses, una nissaga que intervindrà activament en la vida pública de la població, així com un bon exemple del principal fluxe migratori viscut al municipi durant el segle XIX, en què una part molt significativa dels efectius demogràfics rosincs provenien de la Selva de Mar.

 

Aquesta tipologia de documentació defineix tots els aspectes econòmics que han de regir una relació matrimonial. Atorgat pels contraients, s'hi regulava el règim econòmic de la família, les dotalies i altres aportacions econòmiques al matrimoni, els drets dels futurs fills, les prevalences successòries i, fins i tot, s'hi establien heretaments preventius.

 

La família Arola és originària de Selva de Mar, una població que durant la major part de segle XVIII exportà efectius demogràfics a Roses. Aquest procés immigratori caracteritzà un període de creixement demogràfic i econòmic de Roses espectacular, del qual la família Arola en participà de manera significativa, fins al punt que esdevingué una de les nissagues més importants en la vida econòmica i social del segle XIX rosinc.

 

Podeu consultar el document del mes en el següent enllaç:

http://www.roses.cat/la-vila/arxiu-municipal/fitxers/documents/Documentoctubre2014.pdf

 

  • Compartir:
  • Facebook
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Meneame
  • Digg

Accions del document