Els mons paral·lels de Google Street View, en una mostra a Ca l’Anita

Comissariada per Joan Fontcuberta i produïda per Roca Umbert Fàbrica de les Arts, mostra el treball de nou artistes que utilitzen Google Street View com a espai d'experiència i finestra a una representació virtual de la realitat.
03/10/2018 07:25 -    

El proper dissabte, 6 d’octubre, a les 20 hores, s’inaugura a Ca l’Anita de Roses l’exposició col·lectiva “Un món paral·lel”. La mostra presenta els projectes de nou artistes que recorren un ampli ventall d’opcions explorant qüestions de percepció del territori, del paisatge i de la representació virtual de la realitat mitjançant l’eina Google Street View. Aquesta eina ha generat un nou territori de recerca conceptual i de creativitat generant nombrosos projectes d’artistes contemporanis.

 

La idea que internet ens ofereix un duplicat de la realitat, és el punt de partida adoptat pels 9 artistes que participen en l’exposició. El fet que avui dia ens sigui possible conèixer com és una plaça, o una façana, tant visitant-la físicament com localitzant-la en la pantalla de l’ordinador, ha fet que nombrosos artistes contemporanis exploressin entorn a aquesta representació virtual de la realitat, a aquesta percepció en diferit, i de segona mà, que Google Street View ens ofereix.

 

Els artistes que participen a l’exposició recorren un ampli ventall d’opcions que exploren qüestions de percepció del territori, paisatge, tecnologia i representació virtual de la realitat.

 

Amb el projecte Alexanderplatz, sense moure’s de davant de l’ordinador, Roberto Feijoo fa un recorregut visual del paisatge urbà de Berlí obtenint “instantànies” ben convincents, que ens parlen de versemblança, autoria, propietat i control social. En canvi, a la sèrie Google in View Andrés Galeano cerca el errors generats en les transicions dels panorames, unes anomalies que delaten el caràcter virtual de la representació. Per la seva banda Albert Gusí, també aprofita les patologies del sistema i ridiculitza l’afany de preservació d’intimitat que fa esborronar les cares dels vianants però que encomana aquesta acció a uns algoritmes que no distingeixen entre persones reals i il·lustracions publicitàries.

 

El treball documental de Txema Salvans sobre la prostitució de carrer es veu implementant per les geolocalitzacions de Google Street View. En contrast, la dimensió estranya, quasi surreal d’alguns paratges, es veu corrompuda per la intrusió d’elements extemporanis en les composicions de collage digital efectuades per David Mayo. Alberto Salván fa un homenatge paròdic al llibre de culte Uncommon Places de Stephen Shore, revisitant els llocs fotografiats pel mestre nordamericà. Rubèn Torras fa una altra mena de paròdia i rememora paisatges mítics de les road movies com Easy Rider, Paris,Texas o Thelma i Louise –on la carretera esdevé metàfora i escenari d’un viatge iniciàtic.

 

L’artista Azahara Cerezo localitza diferents escenaris amb missatges polítics a murs i superfícies captats per Google Street View a llocs de memòria rellevants de la Guerra Civil Espanyola. Finalment, Bàrbara Taves, amb la proposta Fake Trip, utilitzat Google Street View per fer un recorregut fictici pels Estats Units i mostrar el seu viatge per Facebook mitjançant captures de pantalles.

 

La inauguració de la mostra tindrà lloc el proper dissabte, 6 d’octubre (20 h), i comptarà amb la presència de la directora dels Serveis Territorials de Cultura de Girona, Carme Renedo, i de l’artista Robert Feijoo.

 

Paral·lelament, divendres 19 d’octubre, a les 20 h, Ca l’Anita acollirà una taula rodona amb diversos dels artistes participants en l’exposició, que debatran al voltant del nostre apropament a la realitat.

 

Programa d’exposicions itinerants del Departament de Cultura

 

Un món paral·lel” és una de les mostres que formen part del Programa d’exposicions itinerants que el Departament de Cultura coordina amb la voluntat d’acostar l’art contemporani als ciutadans i ciutadanes, en cooperació amb els ens locals.

 

L’exposició es podrà veure fins a l’11 de novembre.

  • Compartir:
  • Facebook
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Meneame
  • Digg

Accions del document