Els participants del primer curs de pedra seca de Roses restauren 20 metres de la carrerada de la Margina

Entre el 28 de març i el 5 d’abril, un total de nou persones han participat en el primer curs de pedra seca organitzat per l’Àrea de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Roses, rebent una formació teòrica sobre aquest sistema de construcció i els seus avantatges, i posant en pràctica els coneixements amb la restauració d’un tram del mur de pedra seca de la carrerada de la Margina, a prop del Mas Pairet. Aquest primer curs ha estat orientat al públic general, mentre que en les properes setmanes es duran a terme els destinats a professionals de la construcció.
07/04/2022 09:52 -    

La primera formació de pedra seca ha comptat amb nou participants, que han rebut una formació de 35 hores lectives. El primer dia s’ha dut a terme una classe teòrica on s’han explicat les diferents tècniques de construcció en pedra seca, el gran ventall d’elements existents al territori construïts mitjançant aquesta tècnica, la manera correcta de restaurar i recuperar-los, les eines utilitzades, els beneficis que comporta la presència de murs de pedra seca respecte d’altres construccions. També s’han donat a conèixer diferents projectes de construcció d’obra nova i recuperació de patrimoni realitzades per alguns dels formadors del Gremi dels Margers de Catalunya, associació encarregada dels diferents cursos de pedra seca que es portaran a terme a Roses durant aquesta primavera i tardor.

 

Les sessions de la resta de dies de formació, s’han desenvolupat en finques del municipi de Roses amb l’objectiu de practicar en la restauració de murs de pedra seca. El primer dia els alumnes han visitat la finca del Mas Marès per conèixer en viu la importància dels paisatges en mosaic, un exemple de modalitat agrícola que proporciona harmonia paisatgística, obté un rendiment de la terra i actua com una superfície òptima per a la prevenció d’incendis, on els murs i feixes de pedra seca són un element rellevant. Els 5 dies restants de formació s’han posat en pràctica els coneixements adquirits i, sota la tutoria dels formadors, l’alumnat ha restaurat aproximadament uns 20 metres de mur de pedra seca de la carrerada de la Margina, a prop del Mas Pairet.

 

Als alumnes se’ls hi ha lliurat una enquesta de valoració perquè puntuessin la formació que havien rebut i la nota mitjana obtinguda ha sigut d’un 8,81, reflectint així, la satisfacció per part d’aquests d’haver participat en aquest curs.

 

Els propers cursos que s’impartiran són els destinats a propietaris i propietàries de finques rústiques (del 2 al 5 de maig en horari de 9 a 14 h) i a professionals del sector de la construcció els dies 6, 9 i 10 de maig. Les inscripcions estan obertes a https://eajuntament.roses.cat.

 

Aquest projecte està cofinançat en un 50% pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) de la Unió Europea en el marc del Programa operatiu FEDER de Catalunya 2014-2020 i en un 25 % per la Diputació de Girona. La coordinació d’aquesta acció, a càrrec de l’AODL de desenvolupament sostenible del sector primari de Roses, està subvencionada pel Servei Públic d’Ocupació de Catalunya en el marc dels Programes de suport al desenvolupament local.

 

  • Compartir:
  • Facebook
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Meneame
  • Digg

Accions del document