Ferran Adrià explica el projecte elBulli1846 al Teatre de Roses
Adrià va explicar la necessitat d'una nova presentació atesos els canvis experimentats des de la ideació de la primera proposta, ara fa dos anys. L'actual projecte del BulliFoundation es divideix en tres branques, dues de les quals s'ubicaran a cala Montjoi. El Bulli1846 (any de naixement del cuiner francès Auguste Escoffier i també el número de plats que va crear el Bulli restaurant), ha estat concebut com un museu-laboratori sobre el procés creatiu, l'eficiència i la innovació.
Dins d'aquest complex, de més de 4.000 metres quadrats, s'integrarà l'altra apartat del projecte, el Bulli DNA, un espai creatiu que acollirà un grup d'entre 50-60 cuiners i professionals d'altres disciplines que treballaran entorn a la creativitat durant 8 mesos l'any. Al final d'aquest període, s'obrirà el complex com a restaurant durant 20 dies per provar les seves creacions. La meitat de les places se sortejaran a través d'Internet i seran gratuïtes, mentre que l'altra meitat es destinarà a la recaptació de fons per sufragar el funcionament de la fundació.
El darrer projecte, que se situarà en una nau al carrer Mèxic de Barcelona, és la Bullipedia, encarregada de "decodificar el genoma de la gastronomia" i recollir tota la història d'aquesta disciplina.
El nou Bulli de cala Montjoi serà un edifici de més de 4.000 metres de sostre. La seva ubicació dins el Parc Natural del Cap de Creus, comportarà l'aprovació d'una llei específica per part del Parlament de Catalunya. Segons informà ahir Eudald Casadesús, cal un projecte de llei per decretar l'interès públic del projecte. Aquesta serà la primera vegada que es tramitarà una llei amb un projecte arquitectònic vinculat, fet que, segons Casadesús, farà que el text que s'aprovi sigui molt concret i transparent. Un altre aspecte destacat per Casadesús, és el fet que Adrià i Soler han acordat la donació del projecte a favor de la Generalitat quan ja no hi siguin per dirigir-lo, repercutint finalment en tota la societat catalana.
El projecte del Bullifoundation té una inversió de 9 MEUR (tota aportada per Adrià i el seu soci Juli Soler, així com empreses col·laboradores) i preveu obrir portes la primavera del 2016.
"Un projecte sostenible i d'impacte 0"
Durant la seva exposició, Ferran Adrià i Enric Ruiz Geli van defensar que ha estat una "obsessió" aconseguir que el nou edifici tingui "un impacte 0". Pràcticament tot el complex estarà soterrat i dissimulat amb bancals típics del Cap de Creus i es replantarà amb espècies autòctones. El xef va defensar que aquest projecte no es podia fer enlloc més perquè està molt vinculat al restaurant.
Més informació:
Accions del document