Bandera blava per al Port de Roses, que ja prepara l’obtenció de les certificacions EMAS i ISO 14001

La Fundació per a l’Educació Ambiental a Europa (FEEE), entitat encarregada d’atorgar les distincions anuals de bandera blava, ha concedit en els darrers dies aquesta acreditació al Port Esportiu de Roses. Port de Roses SA, seguint la política marcada pel consistori rosinc en la gestió de les platges del municipi, treballa ja en el procés per a l’obtenció de les certificacions EMAS i ISO 14001.
Port esportiu de Roses

Port esportiu de Roses

16/06/2006 00:00 -    

Arrel d’aquest seguiment es van construir una sèrie d’infraestructures que s’han mantingut per al seu ús actual, tal i com són l’existència d’una minideixalleria, d’un punt blau destinat a residus especials (olis, bateries, etc), o del sistema de punts de recollida selectiva formats per grups de quatre contenidors (paper i cartró, rebuig, vidre i envasos), repartits pels diferents espais del port, que substitueixen les paperes convencionals.

El Port Esportiu de Roses compta també amb una estació succionadora d’aigües de sentina i dues més d’aigües grises i negres, que es posen a disposició dels usuaris de forma totalment gratuïta, perquè puguin netejar i recollir les aigües de les seves embarcacions i evitar així que aquestes es buidin al mar.

D’altra banda, el reglament d’explotació redactat amb la posada en marxa de Port de Roses SA, inclogué també un capítol mediambiental, on es marca la política a seguir en aquest àmbit.

Amb la intenció de sensibilitzar als usuaris del Port sobre la importància d’unes bones pràctiques mediambientals (abans, després i durant la navegació), també es realitzen diferents campanyes de difusió, com l’edició del llibret "Navega en verd i blau", o l’organització de jornades de neteja del fons marí.

gw-1f3acbf9d9b06d55621e9c282e701d0de9294beb


Fruit d’aquesta tasca, Port de Roses acaba de rebre de la FEE la distinció de la bandera blava per a l’any 2006, amb la qual es reconeix la qualitat del port, tant pel que fa a la neteja, com a la seguretat i gestió ambiental.

Tot i aquest reconeixement, Port de Roses SA ha iniciat també el procés d’anàlisi, avaluació i control necessari per a l’obtenció de la certificació europea d’ecogestió i ecoauditories (EMAS), i la normativa internacional ISO 14001, amb la intenció de treballar en paral·lel amb les platges rosinques, les primeres de tot Catalunya distingides amb aquestes acreditacions, l’any 2003.

L’EMAS i l’ISO 14001, no només garanteixen l’actual qualitat ambiental de l’aigua o dels serveis que s’hi ofereixen en aquests espais, sinó que també comporten un autèntic compromís per a la seva preservació futura.

Això es fa possible gràcies a l’establiment d’exhaustius controls de qualitat i de detecció d’incidències, de la implantació de mecanismes d’actuació eficaços -tant per part de l’administració, com de tots els serveis i establiments privats implicats-, i de l’aplicació de mesures per a la reducció del consum de recursos (aigua, energia, generació de residus, etc).

Ara, un cop realitzada l’avaluació ambiental (febrer-abril 2006) i aprovada la política ambiental pel Consell d’Administració de Port de Roses (abril), s’està redactant la documentació necessària per a la implantació del sistema que ha de permetre al Port Esportiu de Roses, assolir amb èxit la fase d’auditoria prèvia a l’obtenció d’aquestes importants certificacions.  

  • Compartir:
  • Facebook
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Meneame
  • Digg
Contingut relacionat

Accions del document