Comunicat de l’Ajuntament de Roses sobre l’aparició d’ous de Mosquit Tigre a Santa Margarida

Avui a les 9.00h representants de l’Ajuntament de Roses s’han reunit amb l'Eduard Marqués del Servei de Control de Mosquits de la Badia de Roses i Baix Ter per tal de ser informats de les accions que prendrà el Servei de Control de Mosquits. L’Ajuntament posarà a disposició del Servei de Control de Mosquits de la Badia de Roses i Baix Ter tot el que necessiti per controlar el mosquit tigre.
Mosquit tigre

Mosquit tigre

02/09/2008 00:00 -    

Des del Servei de Control de Mosquits de la Badia de Roses i Baix Ter se sabia que podia entrar el Mosquit Tigre a Roses i sabien que si entrava seria per Santa Margarida, perquè és on hi ha més gent que procedeix de les zones on hi ha mosquit tigre: Àrea metropolitana de Barcelona.
Des del mateix organisme s’ha informat als representants municipals que ara és el moment de neutralitzar-lo i és una molt bona notícia que hagin detectat els 26 ous, abans que nasquessin les larves.

Que és el mosquit tigre?
El mosquit tigre és originari del sud-est asiàtic. Ha colonitzat molts països bàsicament a través del transport de pneumàtics o de plantes amb aigua. L’estiu de 2004 es va detectar per primera vegada a Catalunya, al municipi de Sant Cugat del Vallès. Actualment podem trobar ous i larves en qualsevol massa d’aigua petita i estancada com bidons, gerros, plats de test, cubells o altres tipus de recipients. Té un radi de vol i d’acció relativament curt (uns 300 metres del lloc de cria com a màxim)

On s’ha trobat?
A la zona de Santa Margarida, concretament a la zona de Port Estrella, en 1 de les 53 trampes que estan instal.lades des de principis d’estiu.

Com ha arribat?
Segurament amb algun cotxe provinent de l’àrea metropolitana, que és la zona on fa temps que han trobat el mosquit tigre.

Què es farà?
1- Dimecres al matí, el Servei de Control de Mosquits de la Badia de Roses i Baix Ter col.locarà un producte repel·lent a 300 metres a la rodona del lloc on s’ha trobat per evitar que si hi hagués algun mosquit, no pogués traspassar el perímetre marcat.
2- Dijous al matí, el Servei de Control de Mosquits de la Badia de Roses i Baix Ter (acompanyats per la policia local) fumigarà l’exterior de les finques situades a aproximadament 100 m. al voltant de la trampa on es van trobar els 26 ous.
3- Fins l’hivern es mantindran les trampes i els controls periòdics.

Què farà l’Ajuntament?
Facilitar al màxim la feina a la gent de l’Eduard Marqués del Servei de Control de Mosquits de la Badia de Roses i Baix Ter, en matèria de localització de propietaris de parcel.les de la zona per poder-hi entrar.
RosesNet netejarà els embornals de la zona abans del previst per contracte per evitar que quedin aigües estancades.
Informarà als ciutadans de les mesures de prevenció que cal prendre.
 
El mosquit tigre no és transmissor de malalties

Característiques del mosquit tigre
El mosquit tigre és originari del sud-est asiàtic. Ha colonitzat molts països bàsicament a través del transport de pneumàtics o de plantes amb aigua. L’estiu de 2004 es va detectar per primera vegada a Catalunya, al municipi de Sant Cugat del Vallès.
El seu hàbitat original de cria són els forats dels arbres, però actualment podem trobar ous i larves en qualsevol massa d’aigua petita i estancada com bidons, gerros, plats de testos, cubells o altres tipus de recipients. És actiu sobretot de dia i principalment a l’exterior de les cases, i s’amaga en àrees ombrívoles.
Té un radi de vol i d’acció relativament curt (uns 300 metres del lloc de cria com a màxim). Les femelles produeixen molèsties provocades per l’elevat nombre de picades que fan. En països tropicals i subtropicals poden ser vectors de diferents tipus de virus, però a les nostres latituds no actuen com a vector de cap malaltia.

Recomanacions per prevenir l’expansió d’aquest mosquit
Per prevenir-ne l’expansió, és molt important la col·laboració de tota la ciutadania, especialment per eliminar tots els punts d’aigua on puguin créixer les larves. És a dir:

  • Buidar i mantenir qualsevol recipient de l’exterior que pugui acumular aigua: joguines, cendrers, gerros, galledes, plats de sota els testos, safareigs, pneumàtics, ornaments de jardí, etc.
  • Evitar les acumulacions d’aigua en zones de drenatge o canals de desguàs
  • Cobrir els petits forats i depressions del terreny que acumulin aigua
  • Vigilar les basses petites, buidar-les setmanalment i cobrir-les amb una tela mosquitera
  • Mantenir cobertes les piscines mentre no s’utilitzen. Les piscines de plàstic s’han de buidar periòdicament, i si no es fan servir cal retirar-les
  • També cal tapar els forats dels troncs i les branques dels arbres amb sorra
  • Canviar molt sovint l’aigua de les plantes que viuen en aigua i la dels plats dels animals domèstics.

 

Com es reconeix la picada del mosquit tigre i com hem d’actuar
La picada del mosquit tigre no té cap característica que la diferenciï de les picades d’altres mosquits, més que el fet que, a diferència dels mosquits autòctons, és un mosquit que pica principalment de dia i produeix molèsties a causa del gran nombre de picades que fa, tot i que no suposa un risc per la salut. En cas de picada, renteu-vos i desinfecteu bé la zona. El tractament és simptomàtic; en cas de persistència de les molèsties, consulteu el vostre metge.

  • Compartir:
  • Facebook
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Meneame
  • Digg
Contingut relacionat

Accions del document