Diversificar l'economia turística

12/12/2007 00:00 -    

La importància del turisme com a motor econòmic de la nostra comarca és un fet innegable; també ho és la preocupació de tots els sectors relacionats amb aquesta activitat.

Tots estem d’acord en què s’ha de mantenir el binomi sol-platja i que hem de ser capaços d’articular noves ofertes en funció de la demanda que cada vegada és més exigent i més sensible a la cultura i a l’ecologia.

Seria faltar a la veritat si diguéssim que no s’està treballant en aquesta orientació, però el cert és que es fa d’una manera intuïtiva i localista, més que amb una planificació estratègica i d’abast supramunicipal.

A l’Alt Empordà tenim molta riquesa cultural i paisatgística. Moltes vegades hem dit que el gran parc temàtic de la nostra comarca el formen el Parc dels Aiguamolls de l’Empordà, el Parc de Cap de Creus i la Serra de l’Albera. Si som capaços de donar-los un tractament més globalitzat poden aportar-nos un valor afegit no gens menyspreable. Què podem dir de l’oferta museística, amb el Museu Dalí com a vaixell insígnia, així com molts altres museus de provat interès. Cadascun dels 68 municipis que formen part de la nostra comarca tenen un afegit, un plus particular que sumats fan un tot fantàstic.

No es tracta de fer un catàleg, ni molt menys. Es tracta de trobar complicitats entre les administracions i el sector turístic per avançar estratègicament, com he dit abans, per oferir alternatives atractives i amb contingut. I això és possible.

La meva proposta passa per "comarcalitzar" aquesta nova perspectiva turística: circuïts culturals, paisatgístics i gastronòmics pensats i amb facilitats per realitzar-los amb transport públic o privat.

No es tracta d’inventar res. Per exemple, a les ciutats com Barcelona aquestes propostes han donat molt bon resultat, ja fa temps que existeix l’anomenat "bus turístic" que proporciona als usuaris una visió ràpida i còmoda dels llocs més interessants sense perdre de vista la ciutat on conviuen, és a dir, una oferta a la carta. Si ho traslladem al nostre entorn, podríem oferir un pack cultural i patrimonial, un de museus, un de parcs Naturals, un d’interior i un de costaner, i tot a l’Alt Empordà. Crec que seria qüestió de pensar com es podria aplicar la fórmula, amb totes les variants necessàries, per fer-la útil a casa nostra. No tenim grans distàncies i les infraestructures viàries cada dia són millors. L’oferta de restauració és nombrosa, variada, de qualitat i amb una gama raonable de preus sense renunciar a la qualitat l’esmentada. Podríem donar a conèixer el nostre paisatge, els nostres productes agrícoles -oli, vi, hortalisses-, el nostre peix, els nostres pobles i la nostra gent d’una manera planificada i intencionada, amb el bon sentit de la paraula, a molta més gent de la que actualment ens està coneixent.

Aquesta proposta no s’hauria de quedar en només això, que em sembla un proposta engrescadora. Hauríem de fer un pas endavant i promoure accions i col·laboracions per incentivar el respecte a la natura, l’estalvi energètic, el consum moderat de l’aigua i, en definitiva, la sostenibilitat.

En aquests moments en què l’anomenat escalfament del planeta ja ens obliga a no dilatar més en el temps les respostes positives, ens hauria de motivar per a la presa d’accions en aquest sentit i presentar-nos com a activistes davant de molts dels ciutadans d’arreu que ens visiten.

Estic parlant de futur sense cap altra pretensió que estimular la cooperació entre tots per avançar, encara que sigui modestament, cap a un model turístic que encaixi allò que és tradicional amb altres ofertes que siguin complementàries per a la diversificació de l’economia turística i es converteixin en propostes estables en el futur.

Tenim institucions -Consell Comarcal, Ajuntaments, Diputació, Patronats- que són potents i de provada eficàcia, i un sector turístic experimentat i dinàmic; trobar les sinergies adequades per avançar plegats ens portarà, n’estic segura, a l’èxit.

És qüestió de posar-s’hi.

Magda Casamitjana i Aguilà
Alcaldessa de Roses

  • Compartir:
  • Facebook
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Meneame
  • Digg

Accions del document