El Pla de Barris de l’Ajuntament de Roses preveu una actuació integral de revitalització del casc antic

L’Ajuntament de Roses ha presentat un projecte d’intervenció integral del casc antic del municipi a la convocatòria d’ajuts del Pla de Barris que ha convocat la Generalitat per aquest any 2008. L’objectiu d’aquest projecte, que té un pressupost total de 11.944.900 euros, és revitalitzar una de les zones més antigues de la població, la que queda delimitada pels carrers Francesc Macià, Gravina, riera Ginjolers i Sant Sebastià.
L'àmbit d'actuació del projecte presentat al Pla de Barris

L'àmbit d'actuació del projecte presentat al Pla de Barris

24/04/2008 00:00 -   Departament de Comunicació i Premsa  
L’actuació afecta a una àrea urbana catalogada com a nucli antic, d’una superfície de 0,641 quilòmetres quadrats, el que representa un 1,40% de la superfície total del municipi, que és de 45,9 quilòmetres quadrats. Es tracta d’una zona amb una xarxa viària molt precària, a l'igual que la resta d’infraestructures, amb carrers estrets, mal pavimentats i amb dèficit de zones verdes, la qual cosa ha provocat un progressiu deteriorament a nivell urbanístic i arquitectònic, que també afecta al seu parc d’habitatges. Cal destacar que un 12% de les actuals edificacions es troben en ruïna o en mal estat, quan la mitjana d’edificis en aquest estat en territori català és d’un 2,6%. A la zona hi viuen un total de 1.123 habitants, una part important dels quals són població dependent i immigrants. Pel que fa a l’activitat econòmica, es troba força estancada, tenint en compte que l’oferta se centra fonamentalment en el comerç turístic.
Davant tot això, l’Ajuntament ha decidit posar mans a l'obra i recuperar aquest important espai situat al nucli antic del municipi, planificant tota una sèrie d’actuacions, que van des de la pavimentació dels carrers fins a la construcció d’un centre cultural i altres espais que afavoreixin la interrelació i la cohesió social. En aquest sentit, el pla preveu un millora global dels espais públics, amb la dotació de zones verdes i l’el.liminació de barreres arquitectòniques, a més de la reurbanització dels carrers més deteriorats, la creació d’espais per a vianants i la reordenació dels espais per a aparcaments. Això comportarà l'expropiació i l'enderroc d'alguns habitatges, per donar continuïtat a alguns carrers actualment sense sortida o per fer passatges que els connectin amb la xarxa peatonal.
També es promourà una campanya de subvencions adreçades als propietaris per a la rehabilitació de les façanes, les cobertes i els habitatges en general, a més de potenciar la incorporació de les noves tecnologies en els edificis.
L'actuació urbanística que projecta l'Ajuntament es complementarà amb diverses mesures de caire social, entre les quals destaca la construcció d’un centre cultural que estarà situat entre la riera Ginjolers i el carrer de la Trinitat, a tocar de l’actual centre de la Societat de la Unió Fraternal (SUF), que quedaria integrat en el nou equipament. Un altre actuació que preveu el Pla és la construcció d’un dipòsit soterrat a la plaça de Sant Pere que recolliria i emmagatzemaria les aigües pluvials que baixen per la canonada del carrer Francesc Macià, per tal de poder ser reutilitzada per a la neteja de carrers i el rec de zones verdes públiques. La previsió que fa el consistori és que la rehabilitació d'aquest sector durarà quatre anys.

  • Compartir:
  • Facebook
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Meneame
  • Digg

Accions del document