El pressupost de Roses augmenta la dotació a les polítiques socials i a la reactivació econòmica i conté la resta d’àrees

En resposta a l’actual context de crisi econòmica, i concretament a la davallada dels ingressos municipals, Roses ha programat un pressupost contingut per a l’exercici 2010 que passa a ser de 37,9 MEUR, (un 9,76% menys que l’anterior). Tot i aquesta contenció, les àrees de Benestar Social i Promoció Econòmica s’incrementen en un 37,31% i un 25,16% respectivament, amb l’objectiu de reforçar la cohesió social i impulsar l’activitat econòmica al municipi per fer front a la crisi.
Presentació Pressupost 2010

Presentació Pressupost 2010

03/12/2009 00:00 -   Departament de Comunicació i Premsa  

La important reducció dels ingressos municipals prevista per al proper any, motivada principalment per la davallada en els impostos indirectes (-485.000€ respecte a 2009), en les taxes (-711.533€) i en les transferències que l’Ajuntament rep d’altres administracions (-338.854€), ha motivat que, per segon any consecutiu, el govern municipal de Roses presenti un pressupost auster, adaptat a aquesta realitat i marcat per la prioritat d’afrontar l’actual crisi econòmica mitjançant dues vies considerades primordials: l’atenció a les demandes socials de les famílies i ciutadans afectats per la crisi, i la potenciació de l’economia local com a font de generació de llocs de treball i de poder adquisitiu.

D’acord a aquesta prioritat, el pressupost de Roses per al 2010 congela les partides destinades a les diferents àrees municipals a excepció de les corresponents a Benestar Social (puja un 37,31%) i Promoció Econòmica (un 25,16%), i marca un període d’austeritat en la gestió de la despesa necessària per al funcionament corrent de l’Ajuntament (personal, compra de béns i serveis, etc).

Entre les mesures que s’impulsaran des de l’Àrea de Benestar Social, destaquen la creació d’una partida de 50.000 euros destinada a prestacions d’urgència social, una altra de 20.000 euros per a ajuts a l’habitatge, o l’aportació de 30.000 euros per a atenció social urgent, a més de prosseguir amb altres actuacions ja iniciades durant l’exercici 2009, com és el cas de la Bossa d’Habitatge Social, del transport adaptat i del Consorci de Benestar Social de l’Alt Empordà.

D’altra banda, es destinen un total de 100.000 euros a diferents subvencions i convenis dirigits a entitats que presten serveis assitencials i benèfics, s’augmenten els ajuts al transport (que, a més dels majors de 65 anys, durant 2010 també inclourà als joves del municipi), es manté el casal d’estiu per a disminuïts de FADIR i l’ajut universal a les famílies per a l’adquisició de llibres escolars, al qual es destinen 205.000 euros.

Per la seva banda, l’Àrea de Promoció Econòmica impulsada pel consistori el passat any incorpora nous serveis com el Pla de Formació d’Aturats dotat de 50.000 euros, dos nous Plans d’Ocupació que permetran la contractació de persones en situació d’atur, o la constitució de l’Estació Nàutica. A més, en una clara aposta per l’impuls dels serveis d’assessorament, formació i reactivació econòmica que ofereix l’àrea, la seva dotació passarà de 2.000 a 54.000 euros durant el 2010.

Relacionat amb aquesta aposta per la formació de les persones en situació d’atur, es reforcen també les partides d’Educació corresponents a l’Escola d’Adults (augment d’horaris i professorat), així com les despeses de formació permanent.

Inversions

Atenent la necessitat d’inversió pública com a element dinamitzador de l’economia, l’equip de govern rosinc proposa per al 2010 un Pla d’Inversió el més alt possible, d’acord a les restriccions d’estabilitat pressupostària.

Tot i així, la important davallada d’ingressos obliga a disminuir aquest apartat en un 12,61% respecte a les inversions de 2009, de manera que l’ import total d’inversió serà de 6,6 MEUR. A aquesta xifra s’afegiran encara els 2 MEUR previstos pel Fons Estatal d’Inversió Local (FEIL) de 2010.

Entre les principals inversions previstes, destaquen els equipaments i infraestructures destinats al benestar ciutadà, com és el cas de la creació dels equipaments culturals de la SUF (1.078.000 euros) o del Far de Roses (300.000 euros), l’adequació de Punta Falconera (200.000 euros), el nou edifici de serveis municipals (540.000 euros), la millora d’equipaments esportius i escolars (300.000 euros), l’ampliació i reforma del cementiri municipal (165.000 euros), o les inversions en millora urbanística que contempla diversos projectes per un import total d’2,6 MEUR.

La pressió fiscal no augmentarà

Per últim, tot i la difícil situació pressupostària, l’Ajuntament ha aprovat unes ordenances fiscals pensades en les dificultats que travessa gran part de la ciutadania, i on destaquen la congelació d’impostos impulsada l’any passat, la baixada progressiva dels tipus de l’IBI i de la plusvàlua i un moderat increment de les taxes per prestació de serveis, fixat en un 2% per al 2010. 

  • Compartir:
  • Facebook
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Meneame
  • Digg
Contingut relacionat

Accions del document