El primer carnet d’abonat telefònic de Roses, document del mes de l’Arxiu Municipal de Roses

Durant tot aquest mes de juny la pàgina web de l’Arxiu Municipal de Roses (AMR), permet consultar en el seu apartat “El document del mes”, el carnet d’abonat telefònic número 1 de l’estació de Roses, expedit per la Mancomunitat de Catalunya a favor de Josep Sabater Calderó, en aquell moment alcalde de la vila (1914-1918).
1r Carnet telèfon

1r Carnet telèfon

01/06/2012 00:00 -   Departament de Premsa i Comunicació  

L’extensió de la xarxa telefònica a Catalunya fou pionera a l’Estat, sobretot gràcies a l’impuls que rebé del govern de la Mancomunitat de Catalunya. L’any 1916 es creà la Secció de Telèfons, dirigida per Esteve Terradas. Tanmateix, l’obra impulsada per Prat de la Riba s’estroncà amb l’adveniment de la dictadura de Primo de Rivera, que en frenà el creixement i cedí la xarxa de la Mancomunitat a la CTNE (Telefònica), que no la completà fins després de la fi de la Guerra Civil (1936-1939) en no considerar-la una inversió estratègica.

En aquest context històric arribà el telèfon a Roses i Josep Sabater Calderó (Roses, 25/4/1884-Badalona, 1926), l’alcalde en aquell moment, en fou el primer usuari.

La secció "El document del mes" és una nova iniciativa de l’Arxiu Municipal de Roses, que des del passat mes de gener ha aprofitat la renovació de la seva pàgina web per incorporar nous apartats i informació. Aquesta secció pretén donar a conèixer aquells documents significatius per a la història de Roses, ja sigui per la seva importància intrínseca o per la transcendència que el document tingué en el posterior desenvolupament de la població.

  • Compartir:
  • Facebook
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Meneame
  • Digg
Contingut relacionat

Accions del document