El refugi antiaeri de la plaça Prim de Roses no és recuperable

El refugi antiaeri detectat fa uns mesos arran d’unes obres en el subsòl de la plaça Prim, en el nucli antic de Roses, finalment no es recuperarà. El mal estat de conservació i l’estretor del passadís, juntament amb el deteriorament dels seus murs, han fet que el consistori hagi descartat la seva recuperació. Després del seu estudi i documentació, el refugi ha tornat a cobrir-se, i al setembre es reprendran les obres d’urbanització de la plaça.
Traçat refugi pl. Prim

Traçat refugi pl. Prim

10/08/2012 00:00 -   Departament de Comunicació i Premsa  

El passat mes de gener, les obres de reurbanització que l’Ajuntament de Roses realitza en el marc del Pla de Barris a la plaça del General Prim, van posar al descobert l’existència d’un refugi antiaeri construït durant la Guerra Civil, del qual ja se’n coneixia l’existència gràcies a documentació conservada i a testimonis de l’època.

Des de la seva aparició, s’han dut a terme els treballs d’excavació per posar al descobert seu traçat i estudiar les seves característiques, dimensions, materials i estat de conservació, amb la voluntat d’avaluar la seva possible recuperació, tal i com es va fer l’any 2002 amb el refugi aparegut a la plaça de la Pau (anteriorment plaça de la Pujada a l’Escorxador), actualment visitable i recentment
incorporat a les visites guiades organitzades pel consistori.

Avançat estat de deteriorament

L’estudi realitzat ha posat de manifest que l’espai pateix greus problemes de filtracions d’aigua, una construcció rudimentària amb manca de materials per a la construcció, fet que el fa presentar moltes deficiències.

Amb l’obertura de l’espai s’han descobert dues entrades, situades al nordest de la plaça. Al llarg del traçat del passadís, no es conserva el sostre ni la majoria de les seves parets, malmeses per les obres d’edificis realitzades amb el pas del temps i per les arrels dels arbres plantats a la plaça. Tan sols es conserva un tram sense pavimentat d’uns 40 metres lineals i els graons de les escales d’entrada al refugi, per la qual cosa no resulta visitable en condicions de seguretat òptimes.

Així doncs, un cop documentat, fotografiat i aixecats els plànols i informes corresponents, les restes del refugi s’han tornat a cobrir amb sorra els darrers dies i, a partir de setembre, està previst que es reprenguin les obres de reurbanització de la plaça.

No obstant això, l’Ajuntament es planteja incloure en la urbanització de la plaça alguna actuació urbanística que marqui en el paviment el traçat del refugi, així com les seves entrades, i la possible col·locació d’un panell informatiu que testimoniï la seva existència i història.

  • Compartir:
  • Facebook
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Meneame
  • Digg
Contingut relacionat

Accions del document