El refugi antiaeri del carrer Capità Ariza s’adequa per poder rebre visites

Aquesta setmana s’han iniciat les obres d’adequació de l’accés al refugi antiaeri del carrer Capità Ariza, construït a Roses durant els anys de la Guerra Civil. Aquesta actuació completa les obres fetes l’any 2005 a l’accés de la Pujada a l’Escorxador i permetrà tirar endavant el projecte de visites als túnels subterranis.
Obres refugi Capità Ariza

Obres refugi Capità Ariza

16/10/2006 00:00 -   Departament de Comunicació i Premsa  

Els passadissos del refugi antiaeri transcorren pel subsòl dels carrers Josep Sabater i Capità Ariza al llarg d’una longitud total aproximada de 110 metres. Existeixen dos accessos, un d’ells des de la plaça de la Pujada a l’Escorxador, que ja ha estat objecte d’obres d’adequació, i la del carrer Capità Ariza, que fins ara es trobava cobert de runa i tancat pel paviment del carrer.

Les obres, que tindran una durada aproximada de dos mesos i un cost de 29.500 euros, consistiran en la rehabilitació d’aquest accés i en la instal·lació de quatre escotilles metàl·liques que permetin l’obertura i el pas fins al passadís subterrani i que, un cop tancades, quedaran al mateix nivell del paviment del carrer.

gw-4a979b44edf9f04b8cefb20f026a26275820cde7

Per a les extraccions de les aigües procedents de filtracions es preveu la instal·lació de dues bombes d’aigua. També es col·locarà l’enllumenat necessari per a il·luminar l’accés i el recorregut interior.

La voluntat del consistori és la d’obrir el refugi a les visites públiques, atès el seu significat i la seva importància com a testimoni del passat històric més recent de la vila. També s’ha encarregat la realització d’un projecte escultòric que serà instal·lat a la plaça de la Pujada a l’Escorxador.

Aquest no és l’únic refugi existent a la població, on els atacs aeris durant la Guerra Civil van ser nombrosos, tal i com demostren els bombardejos viscuts el 24 d’agost de 1937, el 7 de febrer i del 17 d'agost de 1938, o els dies 6, 7 i 8 de febrer de 1939, just abans de l'entrada de les tropes nacionals el dia 9 de febrer.

Altres refugis dels quals es coneix l'existència al nucli urbà són el de la plaça de l'Església i el de la plaça del General Prim. També n'hi havia d'altres situats en zones despoblades a les immediacions del poble, com les muralles de la Ciutadella de Roses -que acolliren tres - o el localitzat al Camp de la Cortina, on es començà una trinxera per construir-hi l'amagatall, tot i que no s'acabaren els treballs i, per tant, no fou mai operatiu.

  • Compartir:
  • Facebook
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Meneame
  • Digg
Contingut relacionat

Accions del document