El sarcòfag de finals del s. IV dC trobat a la Ciutadella, ja s'exposa al Museu

El Museu de la Ciutadella ja exposa el sarcòfag datat de finals del segle IV que es va localitzar al recinte arqueològic durant la campanya d’excavacions de realitzada el maig de l’any passat. La peça ha estat restaurada pels alumnes de l’Escola Superior de Restauració de Catalunya. Amb motiu d'aquesta nova incorporació, el museu projecta un documental sobre tot el procés desenvolupat, des de la descoberta del sarcòfag, fins a la finalització de la seva restauració.
El sarcòfag exposat al Museu

El sarcòfag exposat al Museu

16/07/2010 00:00 -   Departament de Comunicació i Premsa  

El sarcòfag està datat entre finals del segle IV i el segle V dC i es composa per una caixa de pedra amb tapadora decorada amb acroteris, que formava part de la necròpolis que s’estén a l’entorn de la basílica paleocristiana de Santa Maria. La peça es va trobar durant la campanya d'excavacions realitzada el passat any en aquest sector del recinte arqueològic, la qual permeté determinar la importància i l’extensió d’aquesta necròpolis, on es van trobar peces i restes humanes de fa mil sis-cents anys.

Atès l’elevat cost que comportaven les tasques de restauració, l’Ajuntament de Roses i l’Escola Superior de Conservació i Restauració van arribar a un acord en base al qual la restauració ha anat a càrrec dels alumnes d’aquest centre. D’aquesta manera, amb la recuperació de la peça, s’ha possibilitat un treball de pràctiques per als estudiants sense que la restauració hagi tingut cap cost per al consistori rosinc.

La restauració ha consistit en la neteja de la peça, l’adhesió dels diferents fragments amb un tractament adhesiu específic i en la restitució de les parts malmeses o desaparegudes.

Documental explicatiu: De l’excavació al Museu

Coincidint amb aquesta nova incorporació al Museu, el Departament de Cultura i Patrimoni de l’Ajuntament projecta, també a partir d’avui, un documental que descriu tot el procés viscut pel sarcòfag, des de la seva descoberta durant els treballs d’excavacions, fins a l’arribada al Museu.

gw-e5e54f58c4b0c117b9d16abedfefcb9d3553ce8a

La projecció es pot veure a la sala d’audiovisuals del Museu i mostra el detall de les feines d’excavació, extracció de la peça (realitzada per una empresa especialitzada que va seguir un procés molt acurat), trasllat fins a Barcelona, restauració per part dels alumnes de l’Escola Superior de Restauració i arribada a Roses.

  • Compartir:
  • Facebook
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Meneame
  • Digg
Contingut relacionat

Accions del document