El Vell Marí estudia les praderies de posidònia al Cap de Creus

El Vell Marí és el nou veler científic de l'Obra Social "la Caixa" i la Fundació CRAM, que durant els propers dos anys recorrerà el litoral peninsular i les illes desenvolupant un programa per al rescat, la recerca i l'educació sobre espècies marines en perill d'extinció.
vellmarí

vellmarí

posidònia

posidònia

presentació

presentació

17/03/2006 00:00 -   Departament de Comunicació i Premsa  

Durant els propers dies, els investigadors de la Fundació per a la Conservació i Recuperació d’Animals Marins (CRAM), realitzaran un estudi dels camps de posidònia al Cap de Creus i, segons ha informat Ferran Alegre, president del CRAM, en dues o tres setmanes es posarà a disposició de l’Ajuntament els resultats i les imatges del que es podria catalogar com l’altre parc natural, en aquest cas submarí, del municipi.

D’altra banda, també es preveu dura a terme una sèrie de reunions amb els pescadors de Roses, amb la intenció d’intercanviar experiències. Segons Alegre, la importància dels pescadors és vital en tasques de detecció de espècies en perill, i tenen la possibilitat de convertir-se en la primera línia d’actuació en la recuperació i conservació d’aquests animals.

L’objectiu del projecte Vell Marí, al qual l’Obra Social de "la Caixa" ha destinat un milió d’euros, és la conservació dels ecosistemes marins del litoral espanyol a través de tres línies bàsiques d’actuació: el rescat i la recuperació d’espècies marines en perill d’extinció, la recerca aplicada a les espècies amenaçades i l’educació mediambiental.

El Vell Marí fou varat a Barcelona el passat 9 de març. Des de Roses iniciarà el seu descens per la mediterrània occidental per, ja entrat el 2007, continuar la seva ruta al llarg de les Illes Canàries i la costa atlàntica peninsular.

El seu nom, vell marí, és el terme popular amb què en alguns llocs de la Mediterrània es coneix la foca monjo, una de les espècies amb major perill d’extinció a tot el planeta. Només en queden al voltant de 400 exemplars i a les nostres costes es va extingir a mitjan segle XX.

El veler compta amb una tripulació de quatre especialistes (en clínica i recuperació d’espècies marines, en gestió i biologia marina, en estudis d’impacte i navegació d’altura). Aquests científics desenvoluparan treballs de recuperació d’animals marins, gràcies al quiròfan i material de salvament de què està dotat el veler, de dos pals i 16 metres d’eslora, preparat per a una navegació d’altura i amb una capacitat per a 12 persones. 

Durant les seves més de 7.000 milles nàutiques de navegació, el veler recalarà a 35 ports de totes les comunitats autònomes espanyoles. En cada un d’ells durà a terme, junt amb els investigadors de les universitats, centres de recerca i les confraries de pescadors, una sèrie d’estudis per informar a la societat sobre l’estat concret dels ecosistemes i les espècies que habiten els nostres mars.

  • Compartir:
  • Facebook
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Meneame
  • Digg

Accions del document