Els canons tornen al passeig Marítim de Roses

Des d’aquest matí (divendres 15 de juliol), els canons del segle XVIII enretirats de la via pública l’any 2009, tornen a lluir al passeig Marítim de Roses, a l’alçada de la plaça de Catalunya. Amb aquesta actuació, el consistori rosinc vol apropar el patrimoni històric a la ciutadania i recuperar la imatge característica del passeig, amb la reincorporació d’aquests dos emblemàtics elements que formaven part de la fesonomia del front marítim de Roses des de l’any 1995.
Un dels canons instal·lats

Un dels canons instal·lats

15/07/2011 00:00 -   Departament de Comunicació i Premsa  

Els dos canons havien estat enretirats del passeig Marítim de Roses el febrer de 2009, després que uns brètols pintessin una de les peces amb esprais de colors. Des de llavors, han restat a la Ciutadella de Roses, on van ser objecte d’un procés de restauració i posteriorment emmagatzemats.

Ara, amb el trasllat de les dues peces d’artilleria a les seves anteriors ubicacions del passeig Marítim, l’equip de govern del consistori rosinc vol apropar de nou aquests emblemàtics elements del patrimoni històric de la vila al públic en general, en un dels espais de major afluència de vianants i visitants com és el passeig. D’aquesta manera, a més, es recupera la imatge i singularitat característiques d’aquest tram del passeig, on els canons havien adquirit gran protagonisme des de la seva instal·lació inicial, l’any 1995.

El regidor de Cultura de l’Ajuntament, Marc Danés, destaca que
"actualment els dos canons es trobaven dipositats en un magatzem de la Ciutadella, fora de l’abast del públic. Amb la seva exposició al passeig, volem donar a conèixer aquesta mostra del llegat històric del municipi a tothom, tant al públic local com visitant, ja que no concebem una forma de gestionar el patrimoni que no faci prevaldre la seva aproximació a la ciutadania".

Tot i aquesta decisió, el regidor avança que "
no descartem, més endavant, la instal·lació dels canons en algun altre espai del municipi, com podria ser el Castell de la Trinitat. De moment, però, hem considerat prioritari apropar de nou els canons a la ciutadania, mentre estudiem i establim els usos dels diferents equipaments culturals i patrimonials de la població".

Datats del 1756

Ambdós canons van ser descoberts l’any 1976 pel submarinista rosinc Francesc Falcó i procedeixen d’un vaixell francès localitzat a la desembocadura de la riera Ginjolers de Roses, enfonsat durant l’atac anglès del mes de novembre de 1809, en el context de la Guerra del Francès.

L’any 1978 foren extrets del mar per la tripulació del vaixell de l’armada espanyola Poseidón i traslladats a Cartagena, on se’ls va practicar un primer tractament de conservació i restauració.
El 20 d’abril de 1982 el mateix vaixell Poseidón els va lliurar a l’Ajuntament de Roses.

Un dels canons conserva restes d’escuts en el segon cos, un d’ells identificat amb l’escut del rei Jordi II d’Anglaterra (1727-1760). Per les marques de fonedor que hi ha en el monyó esquerre i al primer cos de la peça, els experts han determinat que foren fabricats a la foneria de John Curchill de Robertsbrigde, entre 1756 i 1760. 

  • Compartir:
  • Facebook
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Meneame
  • Digg
Contingut relacionat

Accions del document