Els joves de l’institut Illa de Rodes es bolquen en la celebració del Dia d’Europa amb una jornada multidisciplinar de gran qualitat

Els alumnes de 4t d’ESO i 1r de Batxillerat de l’Institut Illa de Rodes de Roses han dut a terme aquest matí al Castell de la Trinitat una jornada acadèmica amb motiu de la celebració del Dia d’Europa. Al llarg de tot el matí, un centenar de joves han mostrat a través d’un amplíssim programa de projectes pluridisciplinars, quina és la seva visió del voluntariat, temàtica en la qual se centrava la celebració europea d’enguany, coincidint amb la commemoració aquest 2011 de l’Any Europeu del Voluntariat.
Celebració Dia d'Europa al Castell de la Trinitat

Celebració Dia d'Europa al Castell de la Trinitat

06/05/2011 00:00 -   Departament de Comunicació i Premsa  

Des de fa tres anys, l’Institut Illa de Rodes de Roses aprofita la celebració del Dia d’Europa (9 de maig), per reflexionar sobre la identitat europea i els valors que hi ha darrere una unió de 27 Estats i més de 500 milions de ciutadans. La jornada d’aquest matí, ha vingut precedida d’una intensa activitat realitzada pels joves estudiants durant les darreres setmanes, que han pogut treballar i analitzar a través de diferents assignatures, les activitats i projectes impulsats des del voluntariat europeu. 

La programació s’ha iniciat, després de l’acte de presentació, amb un cinefòrum on s’ha debatut i valorat el film “Welcome” de Philippe Lioret (França), un clar exemple del cinema de caràcter social que es realitza actualment a Europa, i guanyador del Premi LUX del Parlament europeu. 

A continuació, s’han obert diferents grups de treball o workshops sobre voluntariat, que han tractat els temes “Participa: és de dret!” (Save the Children), “Cada cop més a prop de les persones” (Creu Roja), “No esperis a líders: tu mateix ho ets!” (Children of Africa), i “L’educació pot canviar les coses: actua!” (Caritas). Els alumnes també tenien a la seva disposició vídeos divulgatius de diferents ONG (Mans Unides, MSF, etc.), accessibles online des del canal obert per al Dia d’Europa: vimeo.com/channels/europeday. 

A mig matí ha tingut lloc la intervenció de Laura Rahola, editora web i responsable de comunicació a Internet de l’Oficina de la Comissió Europea a Barcelona, que ha presentat la conferència “L’Any del Voluntariat i la UE a les xarxes socials. Noves formes de comunicació a les institucions europees”.

El Projecte Dansa, integrat per Mariona Canals, Vanina Sequeira i Magdalena Kudzinowska, ha estrenat en l’incomparable marc de la terrassa del Castell de la Trinitat la performance “Si jo fos tu...”, preparada especialment per a l’ocasió. Una reflexió, dibuixada amb llenguatge de dansa contemporània, sobre el voluntariat i la vida col·lectiva.

El programa ha prosseguit amb la presentació de nombrosos projectes entorn al voluntariat i a Europa, tots ells realitzats pels alumnes del centre durant les darreres setmanes, i abordats des de diferents vessants i disciplines. Els concursos de fotografia i comunicacions, una aproximació al món de l’economia a través de l’entrevista realitzada a una directiva de la “banca ètica” Triodos Bank, els elements visuals confeccionats, les activitats de l’àrea de llengües estrangeres, el projecte de recerca “El voluntariat a Roses. Un estudi amb dimensió europea", l’audiovisual 2011 “Voluntaris a Europa, voluntaris a Roses”, o la creació musical “Dóna una oportunitat a la solidaritat” confeccionada a partir del tema "Give peace a chance" de John Lennon, són alguns exemples de la frenètica tasca desenvolupada. 

L’historiador i polític gironí Lluís Maria de Puig, ha ofert la conferència “La història d’Europa, una història d’oportunitats”, que han donat pas al lliurament dels reconeixements del “Dia d’Europa 2011” i a l’actuació musical del grup acústic “Yedrass”. 

La cloenda de l’acte ha anat a càrrec de Ferran Roquer, director dels Serveis Territorials de Benestar Social i Família a Girona; Albert Bayot, director dels Serveis Territorials d’Ensenyament a Girona; i Magda Casamitjana, alcaldessa de Roses.

Complementant les activitats, s’han instal·lat al castell les exposicions “Què és MSF?”- Metges sense Fronteres, “Suma-t’hi!” - Federació Catalana del Voluntariat Social, “50 anys de Mans Unides” - Mans Unides i “Fem del món la terra de tothom” - ONG Vols. 

Els organitzadors han valorat molt positivament la realització d’aquest tipus d’activitats acadèmiques que promouen el coneixement dels joves envers al món i a la realitat social que els envolta, i que els implica en la tasca de fer Europa més propera a la ciutadania. L’activitat s’integra en el projecte d’Educació per a la Ciutadania i els Drets Humans, que recolzen amb interès tant l’institut Illa de Rodes com l’Ajuntament de Roses.

A més, l’activitat ofereix a l’alumnat una oportunitat única de conèixer de primera mà les experiències de persones que treballen per a la Unió Europea, i d’aprofundir de manera interdisciplinària en la qüestió de l’Europa Social.

  • Compartir:
  • Facebook
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Meneame
  • Digg

Accions del document