Endreçar les fonts del saber

27/05/2008 00:00 -    

El plaer que provoca un acte tan íntim com una bona lectura és difícilment superable, sobretot si es té en compte el profit que es treu de cada llibre. Un no és el mateix abans i després d’una bona lectura, ja que cada obra deixa algun coneixement que s’acumula amb el pas dels anys amb cada obra que llegim. Igual que el nostre organisme necessita alimentar-se per fer funcionar les seves parts més vitals, el nostre intel·lecte s’alimenta del saber, una de les fonts més importants del qual la trobem en els llibres.

Però no només el creixement personal beu de fonts literàries. La identitat d’un poble, d’una nació o d’un estat també és el reflex del que d’ell s’ha escrit. Hi haurà qui s’interessarà més pels aspectes històrics d’un territori en concret, però també hi ha qui només vol visualitzar unes imatges d’aquell paisatge que un dia li va robar el cor o qui s’interessarà més per temes de caire més científic o social. Per això és important ordenar els textos en funció del que pot interessar a cadascú i en cada moment.

Diuen que la nostra autoestima creix a mesura que ens anem coneixent millor a nosaltres mateixos. A la vida, quan cal superar entrebancs difícils o afrontar crisis personals, qualsevol bon terapeuta ens aconsellarà aprofundir en el nostre interior per tal d’enfortir-nos i incrementar la nostra confiança i seguretat. Encarar el futur amb seguretat i confiança és molt diferent que fer-ho amb incertesa i vacil·lacions. De la mateixa manera, un territori avançarà de manera molt més àgil i eficient si disposa d’un profund coneixement de la seva història i els seus orígens. De les persones que la conformen i dels fets que hi han deixat petjada. De les tradicions i de la seva evolució. De com era i de com és...

A Roses això ho tenim molt clar. Per això hem volgut posar ordre a les principals publicacions que es generen des del consistori i crear una línia editorial amb un criteri racional que permeti a tothom trobar fàcilment allò que busca. Així, sota el títol Roses Publicacions Municipals, l’Àrea de Cultura i Patrimoni ha agrupat per temàtiques, en diferents col·leccions, el conjunt de publicacions municipals. La primera col·lecció, "Assaig i Recerca", inclou tots els títols que giren al voltant de textos científics i universitaris, com ara tesis, recerques o assajos en el camp de les ciències socials i humanes. Es tracta de la continuació dels "Papers de Recerca" (1991-2006), col·lecció que es reprèn ara amb el llibre recentment presentat de l’arxiver municipal, Josep Maria Barris, Roses o la recerca de la zona grisa, un recull d’articles publicats al Diari de Girona des de l’any 1999 fins a l’actualitat.

La segona col·lecció s’engloba sota el títol "Biblioteca de Rescat", i pretén recuperar alguns llibres de temàtica diversa, ja descatalogats, que fan referència a Roses i comarca, així com a temes marítims i patrimonials. En aquest sentit, l’Ajuntament treballa ara en la reedició del llibre Sunyer metges, pare i fill, d’August Pi i Sunyer, publicat a Mèxic el 1956, que es presentarà el proper 21 de juny, i s’iniciaran, d’aquesta manera, els actes de commemoració del Bicentenari de la Guerra del Francès.

La tercera col·lecció "Papers de Divulgació" reuneix tots aquells estudis de caire divulgatiu referents al municipi, incloent-hi els treballs de recerca d’estudiants de batxillerat, entre d’altres.

Per últim, els "Catàlegs d’Exposicions" tindran la seva pròpia col·lecció, prioritzant aquelles que versin sobre temes patrimonials, històrics i fotogràfics, ja sigui de Roses o altres llocs d’interès.

I tot això ho fem perquè som conscients que el saber és el nostre més important patrimoni, i ha d’estar a l’abast de tothom, de la manera més endreçada possible.

 

Magda Casamitjana i Aguilà
Alcaldessa de Roses

  • Compartir:
  • Facebook
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Meneame
  • Digg

Accions del document