Exposició “A la frontera de l’imperi: guerra i societat a Roses, 1773-1833”

El proper divendres 5 de desembre, l’Espai Cultural La Ciutadella inaugurarà l’exposició “A la frontera de l’imperi: guerra i societat a Roses, 1773-1883”, amb la qual Roses clourà la programació d’actes organitzada amb motiu de la commemoració del bicentenari de la Guerra del Francès. Coincidint amb aquesta inauguració, Josep M. Fradera, catedràtic d’Història Contemporània de la Universitat Pompeu Fabra, oferirà la conferència “La Guerra del Francès: quan la paraula nació canvià de sentit”,
04/12/2008 00:00 -   Departament de Comunicació i Premsa  

La Guerra del Francès (1808-1814) portà a Roses, de nou, una confrontació bèl·lica entre les principals potències europees i significà un altre setge per a la plaça militar de la Ciutadella i per a la seva població civil. Fou l’últim conflicte internacional que es disputà la situació geoestratègica de Roses. Tot just tretze anys abans, durant la Guerra Gran (1793-1795), la mateixa generació de rosinques i rosincs ja havia viscut una situació molt semblant i havia patit les mateixes conseqüències nefastes que definiren la guerra d’aquesta època.

Qui vivia a Roses i com es vivia abans d’entrar en una nova època de guerres, després del llarg període de pau que experimentà Catalunya durant els anys centrals del segle XVIII? Què significaren guerra, setge i ocupació francesa per a la població? I, com es recuperà i es transformà Roses després de l’atzucac, mentre en l’àmbit polític continuaven les lluites ideològiques de l’inici de l’estat liberal?

Aquestes i altres qüestions centren l’exposició "A la frontera de l’imperi: guerra i societat a Roses, 1773-1833" que l’Espai Cultural la Ciutadella oferirà a partir del proper divendres 5 de desembre. L’itinerari per l’exposició s’ha ideat com un recorregut tortuós i obscur, com ho fou l’esfondrament de l’Antic Règim i el camí envers la societat liberal i capitalista. L’espai diàfan i ampli de la sala d’exposicions, amaga en aquesta ocasió les complicacions d’un corriol que es complica i dificulta el trànsit entre la Roses d’abans dels conflictes bèl·lics i la desemparada població abocada a refer-se a partir de 1815.

Per tant, no es condueix el visitant per un recorregut recte i plàcid, sinó que se’l proposa un viatge a través d’una escenografia dominada pel cartró, que s’embruta, envelleix i malmet de la mateixa manera que els conflictes bèl·lics afecten les persones; per la fusta cremada que condueix directament als episodis més cruents de la Guerra del Francès; i pel color vermell, com la sang vessada en totes les confrontacions militars, però que també plasma l’energia i el caràcter transformador de les guerres.

La mostra l’organitza l’Àrea de Cultura i Patrimoni de l’Ajuntament de Roses, l’Arxiu Municipal i la Fundació Roses Història i Natura, i ha comptat amb la participació del Grup de Teatre de Roses, amb les aportacions d’una quinzena d’arxius i de museus públics, i de diverses col·leccions particulars que permetran conèixer documents i objectes originals dels segles XVII al XIX.

La inauguració de l’exposició tindrà lloc a la Sala Municipal d’Exposicions de l’Espai Cultural La Ciutadella el proper divendres 5 de desembre, a les 19 h, i romandrà oberta fins al proper 22 de març. 

  • Compartir:
  • Facebook
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Meneame
  • Digg

Accions del document