Finalitzades les obres del Castell de la Trinitat

Dijous 29 de juliol ha tingut lloc la recepció de les obres del projecte de rehabilitació del Castell de la Trinitat. Una representació tècnica de les diferents parts que han intervingut en el projecte (arquitectes, contractistes, Delegació del Govern a Girona i Ajuntament de Roses), han verificat l’acabament dels treballs, que es va iniciar l’any 2002 i que ha representat una inversió total d’1,7 MEUR, aportada íntegrament per l’administració de l’Estat a través dels ministeris de Foment i d’Habitatge.
Plataforma mirador Castell

Plataforma mirador Castell

30/07/2010 00:00 -   Departament de Comunicació i Premsa  

La recepció d’aquestes obres i l’entrega del projecte acabat a mans de l’Ajuntament, finalitzen amb un procés de vuit anys al llarg del qual el projecte inicial s’ha vist modificat i ampliat, fins donar com a resultat la recuperació d’aquest monument clau del patrimoni i de la història de Roses, i un dels elements identificatius més emblemàtics del seu paisatge.

En una primera fase, els treballs van consistir en l’enretirada de les grans quantitats de runa provocades per la voladura del castell (any 1814) i pel pas del temps, la neteja dels espais, l’estudi de la seva estructura exacta – fins llavors es partia de la documentació, gràfics i dibuixos existents- i, posteriorment, la seva consolidació i reconstrucció. L’accés es va dotar també d’una petita construcció, on es troben els serveis i la guixeta de control.

Durant les tasques de condicionament de l’àrea destinada a aparcament, es va descobrir un accés que conduïa a les antigues bateries que allotjaven els canons i armament de les tropes. Aquest fet va provocar la redacció i execució d’un projecte complementari per a la seva recuperació, que ha consistit en la neteja, consolidació i il·luminació de tot l’espai -tant de les galeries com de les bateries dels canons-, mantenint els tancaments, els forjats i els suports d’armament de fusta originals, atès el seu bon estat.

Aquest projecte complementari ha permès també la finalització de l’aparcament, el tancament de la totalitat de la finca, i la millora de l’accessibilitat per als vianants gràcies a la incorporació d’una vorera i una escala d’accés des de la carretera del Far.

La resta d’obres han consistit en el tancament de les obertures existents, la dotació d’un ascensor que possibilitarà la visita de persones amb mobilitat reduïda, i la instal·lació d’il·luminació.

Les diferents fases de les obres executades han pujat a un import total d’1.700.000 €, finançats en la seva totalitat pels Ministeris de Foment i d’Habitatge. Des de l’Ajuntament s’ha rebut amb gran satisfacció la notícia de l’acabament definitiu de les obres, que permetrà treballar a partir d’ara en la inclusió d’aquest valuós espai dins el circuit cultural de la població.

Ressenya del Castell

El Castell de la Trinitat corona la punta que tanca la badia interior del Golf de Roses. Aquesta fortificació es va construir sobre un turó destinat fins aquell moment al conreu i format per múltiples feixes amb murs de pedra. Assentat a uns 60 metres sobre el nivell del mar, tenia un cos amb quatre puntes i disposava de tres plataformes artilleres (les dues més baixes per defensar el Port de Roses i la més alta per contrarestar la cota dominant del Puig Rom).

L'estudi de la documentació gràfica que ha arribat fins als nostres dies permet conèixer que el projecte definitiu del castell, signat per l'enginyer Luis Pizaño, data de l'any 1543. Les obres de construcció s'iniciaren l'any següent i finalitzaren l'estiu de 1553.

L’alt grau de realització del projecte de Pizaño va fer que les actuacions desenvolupades amb posterioritat tinguin una menor importància. Cal destacar el fet que des de mitjans del segle XVI, principal moment constructiu, fins a principis del segle XVIII, les escasses actuacions que es van fer no suposaren cap tipus de reforma estructural.

L’estat del Castell de la Trinitat anterior a les obres era conseqüència de la voladura per art de les tropes napoleòniques, l’any 1814. Aquesta voladura va produir l’enderroc total de la punta nord-oest, de la part alta del mur nord de la muralla i gran part de la primera plataforma.

En el moment d’inici de les obres, encara s’apreciaven sobre el terreny petites superfícies amb l’enllosat de pedra pertanyents a la primera plataforma, així com petits vestigis de la segona, els quals han permès determinar la cota del paviment. De la primera plataforma, també es conservaven grans blocs de pedra que el pas de temps havia desplaçat de la seva ubicació original.

La bona qualitat de la construcció i la singularitat del procés de ruïna, feien del conjunt un cas atípic. El fort impacte de l’explosió, a part d’enderrocar gran part de la construcció, va provocar el trencament del mur en grans blocs que es varen desplaçar lleugerament de la seva posició inicial.

Superfícies:
Nivel 1a plataforma: 730 m2
Nivell 2a plataforma: 428 m2
Nivell 3a plataforma: 24 m2
Total: 1.182 m2

  • Compartir:
  • Facebook
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Meneame
  • Digg
Contingut relacionat

Accions del document