Joves i futur

09/06/2009 00:00 -    

La complexitat dels temps que vivim genera molta i diversa opinió, tant econòmica com social. És lògic que sigui així però crec que potser no mirem prou o no ho fem de la manera més adequada cap on tenim la millor potencialitat per resoldre, en vistes al futur, una part important dels problemes que ens ocupen: els joves.

Sovint ens deixem portar pels estereotips que ens donen una imatge distorsionada d’una gran part de la nostra joventut quan el què passa realment és que aquesta joventut no se sent suficientment compresa.

Existeix una creença generalitzada de què als joves no els interessa la política i això és radicalment fals. L’actual generació de joves, en un percentatge alt, té profunds valors democràtics, és pacifista, conservacionista pel què respecta al medi, està sensibilitzada contra la fam i els desequilibris nord-sud i té amb considerable estima el seu entorn més immediat. No estic inventant res sinó que aquestes dades les he llegit en un estudi que cada quatre anys publica "El Instituto de la Juventud de Espanya"

El que passa és que pertanyen a una altra generació que ha viscut uns moments històrics diferents dels que han viscut els seus progenitors i, per tant, la seva visió de les coses no és la mateixa.

Creuen en la política i en un percentatge considerable es consideren de centre-esquerra però són molt crítics amb la classe política ja que li exigeixen més transparència, més defensa de l’interès general i més duresa en els casos de corrupció. L’estudi també detecta que la no solució dels dèficits que acabo d’esmentar redueix la creença en la política i aquesta és una dada que no podem ignorar.

Són un fervorosos partidaris de la participació i uns bons coneixedors de les noves tecnologies que consideren de gran utilitat per portar a terme l’esmentada participació.

Són, en general, persones formades o en vies de formació i estan preocupats per les dificultats que troben en el mercat laboral i això els preocupa; els espanta diria jo. Les insuficients respostes que troben en els partits polítics els decanta cap a altres organitzacions ,com per exemple les ONG’S , com a recurs alternatiu.

crec que les esquerres han d’entomar en rigor l’actual situació dels joves. Els socialistes hi estem treballant i som els qui més ens acostem al model que ens proposen però hem de fer més ja que ells són el futur.

Cal que reflexionem sobre aquells aspectes que són millorables i que augmentem el clima de confiança dels joves en la política. Aquesta és una de les nostres responsabilitats; tenim voluntat, capacitat i recursos humans suficients per fer-ho i, per tant, ha de ser una de les nostres prioritats.

A l’inici deia que vivim uns temps complexos i hem d’estar atents a aquesta complexitat, és cert; però les potencialitats més importants estan en els nostres joves i hem de treballar amb ells per canalitzar-les en benefici de l’interès general de la societat.

Magda Casamitjana i Aguilà
Alcaldessa de Roses

  • Compartir:
  • Facebook
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Meneame
  • Digg

Accions del document