La Dracma de Roses reconeix l’aportació al municipi de la Societat Unió Fraternal i d’Anita Marés

Dins la celebració de la Festa Major de Roses, l’Ajuntament ha lliurat enguany la Dracma de Plata 2010 a la Societat Unió Fraternal (SUF) i, a títol pòstum, a Anna Marés (Anita de l’Estanc), en reconeixement a les seves aportacions al municipi per a la creació d’un Centre Cívic i d’un equipament destinat a la formació, respectivament. L’acte va tenir lloc diumenge 15 d'agost al Teatre Municipal, i comptà amb la participació del conseller de Política Territorial i Obres Públiques, Joaquim Nadal.
Dracma 2010

Dracma 2010

16/08/2010 00:00 -   Departament de Comunicació i Premsa  

Enguany, Roses reconeix amb la seva màxima distinció a la Societat Unió Fraternal (SUF), creada l’any 1927 i dedicada des de llavors a l’organització de balls i activitats culturals i artístiques al municipi i, a títol pòstum, a Anna Marés, veïna de Roses que morí l’any 2007 llegant l’edifici de la seva propietat, a la plaça Sant Pere, a favor de l’Ajuntament per a la creació d’un centre destinat a usos formatius i culturals.

El consistori vol reconèixer les aportacions dels dos homenatjats, gràcies als quals la població rosinca disposarà properament d’un nou equipament formatiu a la plaça Sant Pere que iniciarà les obres el proper mes de setembre, i un centre cívic a l’actual seu de la SUF a la Riera Ginjolers que, un cop signat l’acord de cessió amb la SUF, es troba ja en fase de presentació de projectes arquitectònics.

SOCIETAT UNIÓ FRATERNAL (SUF)

La SUF va néixer el 18 d’octubre de 1927, fruit de l’escissió d’alguns socis de la Societat Flor de Maig. Gràcies a les aportacions dels socis, la societat adquirí uns baixos a la riera Ginjolers, local que reformà per dur a terme la seva activitat, centrada, principalment, en el ball. Aquest es realitzava els diumenges i els dies festius i anava a càrrec d’orquestres contractades, tot i que en els seus inicis es realitzava tan sols amb l’ajut d’una gramola.

Durant la Segona República, la Flor de Maig i la SUF van esdevenir autèntiques rivals en l’organització de balls i festes de carnaval. Després de la Guerra Civil, la Flor de Maig desaparegué i la SUF reeixí amb més força, es convertí en el nucli del ball, del teatre i de les festes, sota la mirada constant de les institucions franquistes.

El passat 14 de juny, l’alcaldessa de Roses, Magda Casamitjana, i l’actual president de la Societat Unió Fraternal, Francesc Siñol, signaven el conveni de cessió que posa en marxa el projecte per a la construcció del nou centre cívic del municipi a l’actual emplaçament d’aquesta entitat (Rambla Ginjolers, 19), i als dos solars adjacents de propietat municipal.

Gràcies a aquesta cessió, Roses disposarà ben aviat d’un equipament que inclourà diferents espais polivalents destinats a la realització d’activitats culturals (exposicions, conferències, etc), a usos infantils i juvenils, i a la realització de cursos i tallers. La SUF, mantindrà l’ús exclusiu d’una part del nou equipament (amb una sala d’activitats a la planta baixa, la planta soterrània i una zona de despatxos), per continuar desenvolupant les seves activitats. 


Anna Marés Godo (Roses, 1927-1997)

Anna Marés Godo va néixer el 23 d’agost de 1927. Durant tota la seva vida estigué relacionada amb el món del comerç al detall. Així, des de l’any 1959 apareix als registres anuals de la matrícula industrial de Roses com a propietària d’una botiga dedicada a la venda de bijuteria. L’any 1963 traslladà la botiga a la plaça Sant Pere, 1, on a partir de l’any 1973 regentà fins a la seva jubilació, l’estanc número 2 de Roses, conegut popularment com "l’estanc de la Punta".

L’Anna Marés sabia molt bé que la formació, l’educació, eren instruments cabdals per crear un futur ple d’il·lusions i d’esperances. La seva gran obsessió era que els nens i nenes del municipi –les futures generacions-, poguessin disposar de la formació i les possibilitats que ella no va tenir.

Per això, en el moment de la seva mort (el 23 de juny de 2007), el seu testament va revelar la voluntat de l’Anita de cedir la propietat de la plaça Sant Pere a l’Ajuntament, perquè destinés l’estanc de la Punta a usos socioculturals o benèfics, on el desenvolupament de les capacitats culturals, intel·lectuals o artístiques trobessin un espai adient.

El somni de l’Anita ben aviat veurà la llum, gràcies a la construcció d’un equipament destinat a les activitats formatives que s’iniciarà la propera tardor i que esdevindrà, des de la plaça Sant Pere, un referent cultural de tot el municipi, complint així la generosa voluntat de l’Anita Marés.
 

  • Compartir:
  • Facebook
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Meneame
  • Digg
Contingut relacionat

Accions del document