La visita del cònsol Sr. Pascal Brice

Visita cònsol de França

Visita cònsol de França

15/11/2007 00:00 -    

El passat mes de novembre vaig tenir la magnífica oportunitat de rebre i parlar amb el cònsol general de França a Barcelona, Sr Pascal Brice. Varem estar una llarga i molt agradable estona parlant de diferents projectes i iniciatives, alguns dels quals ja els vaig pinzellar en la meva primera intervenció i salutació en la seva revista.

Des de temps immemorials Roses manté vincles i lligams molt estrets amb la comunitat francesa, molt especialment amb els residents del sud de França que visiten Roses, i no pas per casualitat. L’arribada dels grecs a la badia de Roses en el S V abans de Crist, va ésser el motor que va propiciar intercanvis i coneixença entre els nostres pobles. El fet que a Roses s’encunyés pròpia moneda, i per tant s’endeguessin altres formes i sistemes de relacions comercials, va fomentar un viu interès per les nostres pràctiques que ben aviat varen ésser imitades per altres indrets. Podríem dir que aleshores es varen iniciar contactes, intercanvis i relacions que amb el temps s’han anat intensificant. Tanmateix la nostra llarga i dilatada experiència en rebre visitants d’altres contrades ha intensificat de forma molt positiva el nostre talant cordial, gentil i hospitalari. Una facultat que sense cap mena de dubte s’ha incrementat positivament i que ha permès que visitants d’arreu del món hagin considerat la possibilitat de fixar la seva segona residencia a la nostra vila.

Òbviament aquest darrer fet té concretes conseqüències i alhora estableix unes dinàmiques que cal tenir molt present i que de cap de les maneres es poden ignorar. Els serveis i les atencions socials de l’Ajuntament de Roses, han de considerar també la població estrangera, molt especialment en els darrers anys, ja que compartim projectes comuns de creació d’una Europa unitària en la qual els ciutadans i les ciutadanes es trobin respectats i còmodes, siguin d’on siguin, visquin on visquin. Tot plegat fa que les col·laboracions, el treball en conjunt, els esforços invertits prenguin altra embranzida ja que van destinats a crear un espai comú on la suma de diversitats és precisament la seva gran força.

De tot plegat vam parlar amb el Sr Pascal Brice, posant en aquesta ocasió l’accent en propostes ja més concretes que caldrà desenvolupar i potenciar per tal de crear dinàmiques que ofereixin continuïtat i plenes garanties de futur. En aquesta ocasió vam tractar sobre temes de difusió de la llengua francesa, de creació d’un Lycee a les comarques gironines, de vies específiques d’ajuda immerses dins els programes previstos per la nova Llei de Dependència, com a eixos fonamentals per tirar endavant una col·laboració que caldrà intensificar, sense cap mena de dubte, en el transcurs dels propers anys.

Certament la visita del cònsol va ésser una gran satisfacció i va refermar la convicció, compartida amb ell, de què vivim en una Europa que treballa fermament per la supressió de tota mena de fronteres i obstacles, i no tan sols per afavorir els residents europeus sinó que també per esdevenir model i referent per altres indrets no tan afavorits com el nostre.

Magda Casamitjana i Aguilà
Alcaldessa de Roses

  • Compartir:
  • Facebook
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Meneame
  • Digg
Contingut relacionat

Accions del document