L’Arxiu Municipal de Roses restaura plànols rústics datats de l’any 1955

L’Arxiu Municipal de Roses ha encarregat la restauració d’un total de 16 plànols cadastrals datats de l’any 1955, que aporten una completa informació sobre la totalitat de finques rústiques del municipi durant aquest període. El valor informatiu i històric d’aquests documents radica en el fet que constitueixen la primera representació gràfica completa de tot el terme municipal rosinc.
plànol rústica recuperat

plànol rústica recuperat

13/11/2007 00:00 -   Departament de Comunicació i Premsa  

La realització d’aquests plànols es va iniciar l’any 1955 de la mà de la Dirección General del Instituto Geográfico Catastral, i són considerats el primer intent modern de fixar gràficament la realitat geogràfica de la totalitat del territori de Roses. Fins al moment -tot i que Roses és una població esplèndidament representada en la cartografia des de l’època medieval-, els plànols realitzats eren parcials, d’acord amb les necessitats puntuals de la gestió del territori.

El Instituto Geográfico dividí Roses en 14 polígons cadastrals que donaren lloc a la confecció de 16 plànols, en els quals consten la totalitat de les finques rústiques, la toponímia existent, així com el detall de tots els accidents geogràfics –rieres, rius, muntanyes, passos, carrerades, fonts, elements patrimonials com dòlmens, coves, etc-. Els plànols es finalitzaren el mes de maig de 1957.

Amb l’objectiu de pal·liar els signes de deteriorament i garantir la correcta conservació de tot aquest material, l’Arxiu Municipal de Roses ha encarregat recentment a un taller especialitzat la restauració dels 16 documents.

Les tasques han consistit en l’eliminació de taques d’humitat i brutícia, la desinfecció i fixació de tintes, la neteja dels documents en sec i amb banys estabilitzadors del ph, i la substitució del cartró on estaven encolats per una nova laminació sobre suport rígid de conservació lliure d’àcids i altres elements nocius.

Els plànols ja es troben dipositats a l’Arxiu Municipal per a la seva consulta per investigadors i persones interessades.

  • Compartir:
  • Facebook
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Meneame
  • Digg
Contingut relacionat

Accions del document