L’Espai Cultural La Ciutadella obre el monument a la ciutadania amb nous serveis i una extensa programació

L’Espai Cultural La Ciutadella és una nova proposta impulsada per l’Ajuntament de Roses amb la voluntat de dotar de continguts i fer més proper a la ciutadania el recinte monumental. L’obertura d’espais, la programació d’una àmplia oferta cultural i lúdica amb manifestacions de molt divers format, i la potenciació dels serveis de conservació i difusió del monument, són les primeres actuacions desenvolupades a la Ciutadella dins l’ambiciós projecte que el consistori preveu estendre a la totalitat del patrimoni rosinc.
Una imatge de la presentació de l'Espai

Una imatge de la presentació de l'Espai

19/06/2008 00:00 -   Departament de Comunicació i Premsa  
Per adaptar la Ciutadella a aquests nous paràmetres de proximitat, dinamisme i multifuncionalitat, durant els darrers mesos s’han realitzat diverses actuacions de reordenació d’espais i serveis. És el cas de la sala d’exposicions -convertida ara en Sala Municipal-, que ha estat estructurada en un únic àmbit de gran versatilitat, o l’adequació de les àrees d’accés, recepció, zona de descans i cafeteria. Les millores s’han complementat amb la climatització de tots aquests espais, dotats també d’un sistema wi-fi que properament es farà extensiu a la resta del recinte monumental.
L’Espai Cultural la Ciutadella neix amb el repte d’esdevenir un dels principals escenaris culturals de l’Empordà, gràcies a la programació d’una àmplia oferta de qualitat que estarà integrada per propostes i manifestacions culturals de divers format.
El tret de sortida d’aquesta programació tindrà lloc el proper dissabte 21 de juny, amb els actes d’obertura de la commemoració del Bicentenari de la Guerra del Francès a Roses (1808-2008).
Coincidint amb aquesta celebració, l’Ajuntament ha establert que, a partir del proper dissabte, l’accés al recinte torni a ser gratuït per a totes les persones empadronades a Roses, usuaris acreditats de la Biblioteca Municipal, del CAR Jove, alumnes de l’Oficina de Català de Roses, i membres del programa de parelles lingüístiques del municipi. Amb aquesta mesura es vol incrementar la potenciació de la Ciutadella com a parc cultural obert a la ciutadania, i part integrant del dia a dia de la vida del municipi.
Nou impuls a la conservació, restauració i difusió del monument
Els programes de conservació i difusió han recuperat també un paper primordial en aquesta nova fase de gestió del monument. Així, s’han incorporat a l’equip de la Ciutadella les arqueòlogues Anna Ma Puig i Gemma Vieyra, encarregades de la programació i direcció de les intervencions arqueològiques, de la conservació del monument i dels serveis de difusió (atenció al públic, visites guiades, recursos educatius, programa didàctic,...).
En aquest àmbit cal remarcar també el projecte d’implantació del nou sistema de senyalització mitjançant codis QR en què es treballa en l’actualitat en el recinte, el qual permetrà l’obtenció immediata d’una àmplia informació sobre el monument a través de qualsevol telèfon mòbil dotat de càmera fotogràfica.
Per altre costat, destaca l’aprovació de projectes adreçats a la investigació, estudi, restauració i posada en valor del monument, com la propera restauració del Baluard de Sant Jaume, el condicionament de diverses casamates del recinte monumental com a laboratori i magatzems arqueològics, o la redacció del Projecte d’intervencions arqueològiques (2008-2016), un detallat pla de treball a vuit anys vista que s’iniciarà el proper mes de juliol amb la realització d’una primera campanya d’excavacions.

  • Compartir:
  • Facebook
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Meneame
  • Digg

Accions del document