L’exposició del Síndic “Obrim portes als drets!” a Roses

L’exposició itinerant del Síndic de Greuges de Catalanya “Obrim portes als drets!” estarà a la sala d’exposicions de la Fundació Caixa Girona (avinguda de Rhode, 157) des del 17 de juliol i fins el 30 d’agost. La mostra es podrà veure els divendres de 17 a 20 hores, els dissabtes d’11 a 14 i de 17 a 20 hores i els diumenges i festius d’11 a 14.
mostra Síndic

mostra Síndic

16/07/2009 00:00 -   Departament de Comunicació i Premsa  

"Obrim portes als drets!" és el títol de l’exposició organitzada pel Síndic de Greuges per commemorar, al llarg de l’any 2009, tres dates assenyalades de la història i la vida de la institució: 600 anys de la creació per part del rei Martí l’Humà de la primera institució de defensa de drets a Catalunya, anomenada, el 1409, provisor de greuges; 30 anys de la recuperació de la figura del defensor amb l’Estatut d’autonomia de Catalunya de 1979; i 25 anys de la Llei reguladora del Síndic i fundació de la institució actual. Aquestes tres dates històriques són una de les bases de l'exposició, com també ho són els tres síndics que han ocupat el càrrec durant el quart de segle de vida de la institució: Frederic Rahola, Anton Cañellas i Rafael Ribó.

L’exposició ha estat especialment pensada i dissenyada perquè sigui itinerant. A mes de la seu del Síndic a Barcelona, l’exposició ja s’ha pogut veure a Santa Coloma de Gramenet, Solsona, Cardedeu, Cubelles, el districte de Nou Barris de Barcelona, Puigcerdà, La Seu d’Urgell, Falset, Terrassa, Mollerussa, Mataró, Tortosa i Sant Feliu de Guíxols.

El Síndic ofereix a tots els pobles i les ciutats de Catalunya aquesta mostra, que recull no solament la història de la institució, sinó també la seva utilitat per als ciutadans.

El disseny de l’exposició, realitzada per l’arquitecte Joan Sibina, s’ha fet d’acord amb la imatge corporativa de la institució i s’ha inspirat en el paper social que té el Síndic i en les portes que ha anat obrint al llarg dels darrers 25 anys.

"Obrim portes als drets!" és, també, un compendi d’una dotzena de casos que es van plantejar al Síndic perquè comportaven una vulneració de drets. La intervenció de la institució va fer que s’introduïssin canvis substancials que han revertit en la societat, és a dir, que han obert portes que fins aleshores eren un obstacle. Serveis socials, medi ambient, seguretat ciutadana, infants, salut i consum són algunes de les àrees incloses en l’exposició, com també ho és la xarxa de defensa de drets que estableixen els defensors des del nivell local fins a l’internacional, passant pels autonòmics, universitaris, etc.

L’exposició és una plataforma de difusió de la institució del Síndic de Greuges de Catalunya, una tasca en la qual tenen un paper important els mitjans de comunicació, també presents en la mostra.

 

  • Compartir:
  • Facebook
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Meneame
  • Digg
Contingut relacionat

Accions del document