L'Ajuntament realitza actuacions per a la preservació de les platges fora de temporada

A part de tot el dispositiu de neteja, control d’activitats i oferta de serveis que es realitzen durant la temporada de bany, un dels objectius perseguits pel Sistema de Qualitat que l'Ajuntament de Roses aplica a les platges del municipi és el del seu manteniment també fora de temporada.
pantalla de protecció

pantalla de protecció

18/09/2006 00:00 -   Departament de Comunicació i Premsa  

En aquest sentit, són diverses les actuacions que es duen a terme, com les mesures preventives per evitar la pèrdua de sorra causada per llevantades i forts vents en platges com la Punta, la Nova i el Rastrell. En aquests espais, les passarel·les de fusta que durant l’estiu serveixen per facilitar l’accés a l’aigua a persones amb mobilitat reduïda, es col·loquen entre l’octubre i el maig en posició vertical, situades perpendicularment a la línia de costa i, per tant, a la direcció dels forts vents de llevant. D’aquesta manera, en topar-se amb l’obstacle de les passarel·les, s’eviten els moviments de sorra per tota la platja.

Una altra actuació realitzada és la instal·lació de barreres de geotèxtil per evitar el desplaçament de sorra cap a la zona del passeig. Com a prova pilot, el passat hivern se’n van instal·lar a la platja Nova 200 metres de barrera d’aquest material, amb un cost d’uns 6.000 euros. Els bons resultats obtinguts fan preveure la seva col·locació a altres platges durant el proper hivern (entre els mesos d’octubre i maig).

Paral·lelament a aquestes mesures, Rosesnet s’encarrega durant tot l’any de la reposició de la sorra que es desplaça fins al passeig a causa dels forts vents i, abans de l’inici de temporada, realitza també un complet servei de perfilació de sorra.

Abans de la temporada de bany, l’Ajuntament contracta cada any un servei especial per a l’adequació de les platges de la Punta i la Nova, consistent en la distribució de la sorra acumulada en diferents punts fins aconseguir una amplada uniforme de tota la platja. Aquesta actuació té un cost que oscil·la entorn dels 45.000 euros, depenent de l’efecte que hagin tingut aquell any les llevantades.

Un altre dels aspectes tractats pel Sistema de Qualitat és el consum de recursos i, molt especialment, de l’aigua. En aquest sentit, fora de temporada es tanca el pas d’aigua a les dutxes de les platges del municipi per evitar-ne un ús i consum incorrectes.

Igualment, fora de temporada l’Ajuntament s’encarrega d’altres aspectes com la redacció dels plans d’usos de temporada (que regulen quins serveis es donaran a les platges durant el següent estiu), l’estudi dels contractes dels diferents serveis o la planificació de la coordinació i control dels mateixos (Creu Roja, Port de Roses, Rosesnet, Rosersa, etc).

Totes aquestes actuacions formen part del Sistema de Qualitat Ambiental que l'Ajuntament aplica des de l’any 2003 a les platges urbanes del municipi, guardonades amb les certificacions ambientals internacionals EMAS i ISO 14001.

  • Compartir:
  • Facebook
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Meneame
  • Digg
Contingut relacionat

Accions del document