L'èxit de participació fa que Roses ampliï les visites guiades al refugi antiaeri

Dissabte 13 d'abril, tindrà lloc la primera visita de la temporada al refugi antiaeri situat a la plaça de la Pau de Roses. La gran demanda i èxit de participació assolits amb aquesta activitat durant el passat estiu, han motivat que l'Àrea de Turisme de l'Ajuntament de Roses hagi ampliat significativament la seva programació, que enguany tindrà lloc entre els mesos d'abril i octubre, triplicant així el nombre de sessions que s'ofereixen.
Visites refugi estiu 2012

Visites refugi estiu 2012

12/04/2013 00:00 -   Departament de Comunicació i Premsa  

La visita del refugi antiaeri de Roses s'emmarca dins la programació de visites guiades pel patrimoni rosinc organitzada per l’Àrea de Turisme de Roses. Durant el passat estiu, les visites es varen portar a terme tots els divendres d'agost i els dos primers de setembre, assolint un ple absolut a cadascuna de les sessions, amb més de 130 visitants en total.

L'èxit de la proposta ha fet al consistori replantejar el calendari de visites per a la temporada 2013, que ha passat a ampliar-se des de l'abril fins a l'octubre. Concretament, els dies de realització de les visites seran enguany els dissabte 13 i 27 d'abril, 11 i 25 de maig, 8 i 22 de juny, tots els dissabtes de juliol i agost, 14 i 28 de setembre i, per últim, 5 i 19 d'octubre, passant així a triplicar el nombre de visites organitzades amb l'objectiu de facilitar la participació a totes aquelles persones interessades a conèixer un dels episodis més recents de la història de Roses. L'hora d'inici de les sessions serà les 11 del matí.

El refugi de la plaça de la Pau, abans anomenada de l’Escorxador, es va localitzar l’any 2002 arrel d’unes obres d’urbanització realitzades a l’espai. El bon estat de conservació dels seus passadissos i l’interès municipal per la seva posada en valor, van fer que es treballés en la seva consolidació i recuperació, obres que culminaren el gener de 2007 amb la inauguració del nou espai i de la plaça adjacent, que passà a dir-se plaça de la Pau en record del refugi existent en el seu subsòl i del conjunt escultòric de l’artista Ció Abellí instal·lat en els seus murs.

Des de llavors, només uns pocs investigadors i estudiosos havien pogut visitar el seu interior que, des del passat estiu, ha passat a incorporar-se al programa de visites guiades del municipi. El preu de la visita és de 5 euros per als adults i 3 euros per a nens i joves de 6 a 17 anys, mentre que per als menors de 6 anys l’activitat és gratuïta. La reserva de plaça i venda de tiquets es pot fer a l’oficina de turisme.

100 metres de longitud

El refugi antiaeri, construït els anys de la guerra civil espanyola, transcorre pel subsòl dels carrers Josep Sabater i Capità Ariza. Té una longitud total aproximada de 100 metres distribuïts en tres ramificacions, dos de les quals disposen d’accés a espai públic. El túnel del refugi està format per volta de ceràmica amb una amplada aproximada d’1 metre i una alçada mitjana d’uns 2 metres.

Tot i que el refugi de la plaça de la Pau és l'únic recuperat a Roses, no va ser l'únic existent a la població, on els atacs aeris durant la Guerra Civil van ser nombrosos. Altres refugis dels quals es coneix l'existència al nucli urbà són el de la plaça de l'Església i el de la plaça del General Prim. També n'hi havia d'altres situats en zones despoblades a les immediacions del poble, com les muralles de la Ciutadella de Roses, o el localitzat al Camp de la Cortina, on es començà una trinxera per construir-hi l'amagatall, tot i que no s'acabaren els treballs i, per tant, no fou mai operatiu.

  • Compartir:
  • Facebook
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Meneame
  • Digg
Contingut relacionat

Accions del document