L'exposició “Miralls amb Memòria” arriba a l'Espai Cultural La Ciutadella

L’Espai Cultural La Ciutadella acollirà entre el proper 3 de juliol i el 20 de setembre la mostra fotogràfica “Miralls de Memòria”, projecte ideat i dirigit pel fotògraf Josep Maria Oliveras i que reuneix imatges, la majoria de gran format, obtingudes a partir dels materials originals facilitats per arxius públics i fons particulars de les comarques de Girona.
Ricard Mur. Natura Morta. Col. JM Oliveras

Ricard Mur. Natura Morta. Col. JM Oliveras

01/07/2009 00:00 -   Departament de Comunicació i Premsa  

Entre 1860 i 1940 la fotografia va viure una gran evolució tècnica i va deixar de ser un fenomen excepcional. En aquests vuitanta anys, abans no es convertís en la realitat quotidiana que és des de la segona meitat del segle passat, centenars de fotògrafs van exercir aquesta professió a les comarques gironines, documentant tota mena d’esdeveniments quotidians i van deixar un testimoni fidel dels fets més rellevants de la societat del seu temps.

 

L’exposició Miralls amb memòria és una aproximació a la fotografia i el treball dels fotògrafs d’aquesta època. La mostra reuneix més de mig centenar de fotografies de quinze fotògrafs de diverses poblacions gironines, a més d’imatges d’establiments com Foto Lux o Fotografia Unal, i treballs anònims provinents d’una quinzena de fons públics i privats. Les obres es presenten en gran format, la majoria amb una proporció de 70x100 centímetres. Les fotografies sobre paper es complementen, a més, amb un vídeo i un catàleg imprès.

 

El projecte ha estat ideat i impulsat pel fotògraf Josep Maria Oliveras, que s’ha capbussat als arxius d’imatges de les comarques gironines, públics o privats, per compilar la selecció que forma l’exposició i el catàleg de la mostra. Oliveras ha treballat sempre a partir dels materials genuins: els negatius de vidre o les còpies originals en paper.

 

Si les imatges que es poden trobar a l’exposició Miralls amb memòria -i al llibre del mateix títol- ens traslladen al paisatge físic i humà del nostre passat immediat a través de la mirada singular dels fotògrafs coetanis, els textos que les acompanyen hi aporten la mirada del present. La visió tècnica i històrica la dóna David Iglésias, tècnic d’arxius del Centre de Recerca i Difusió de la Imatge, i la visió personal, literària, els escriptors Josep Maria Fonalleras, Lluís Muntada, Vicenç Pagès, Jaume Subirana i Eva Vázquez.

 

Les imatges exposades o publicades provenen dels següents fons col·laboradors: Ajuntament de Girona–Centre de Recerca i Difusió de la Imatge, Arxiu Històric del Col·legi Oficial d’Arquitectes de Catalunya–Demarcació de Girona, Arxiu Comarcal del Ripollès, Arxiu Municipal de l’Escala, Arxiu Municipal de Sant Feliu de Guíxols, Arxiu d’Imatges d’Olot, Arxiu Comarcal del Baix Empordà, Museu Empordà, Museu Emili Vilà de Llagostera, Arxiu Municipal de Lloret de Mar, Arxiu Municipal de Palafrugell, Arxiu Comarcal de la Selva, Centre de la Imatge de la Diputació de Girona–Arxiu d’Imatges Emili Massanas i Burcet.

 

L’exposició conté fotografies de Josep Maria Cañellas, Emili Casas, Nicolau Coma, Josep Esquirol, Valentí Fargnoli, Jaume Ferrer, Foto Lux, Fotografia Unal, Carme Gotarde, Josep Jou, Joan Masó, Rafael Masó, Bernardino Miguel, Ricard Mur, Magí Polbach, Emili Vilà, Josep Vilà i autors desconeguts.

 

La mostra, que té caràcter itinerant s’ha vist a Ripoll, Llagostera, Sant Feliu de Guíxols i Palafrugell. Després de Roses l’exposició es clourà Blanes.  

  • Compartir:
  • Facebook
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Meneame
  • Digg

Accions del document