Més potencialitats culturals de Roses

Menhir Casa Cremada

Menhir Casa Cremada

23/10/2007 00:00 - Roses, octubre de 2007    
En el llibre Roses: tots els sabors del blau, Jordi Puig i Sebastià Roig ens presenten, de manera magistral, entenedora i assumible, la nostra vila amb totes les seves dimensions.

És possible i també comprensible que no tinguem sempre present el munt de qualitats paisatgístiques, humanes, culturals, socials de la nostra vila; la feina, els problemes, les expectatives i el viure el dia a dia no ens permeten gaudir permanentment dels valors que ens envolten; però això no ha de ser obstacle, i de fet no ho és, per a què procurem avançar tot posant en solfa d´una manera ordenada i creativa aquests valors.

Valors paisatgístics com els parcs naturals dels Aiguamolls, del Cap de Creus i una badia meravellosa; prehistòrics com la cova del Cau de les Guilles, dòlmens com el del Llit de la Generala, el del Cap de l´Home o el de la Creu d´en Cobertella, històrics com la Ciutadella, el Castell de la Trinitat i més actuals però d´un considerable simbolisme com és el cas del Far i valors humans conreats des de l´aparició dels primers pobladors entre els segles V i II aC fins als nostres dies amb mil batalles entremig.

Realment un cúmul de valors que els tenim, que els hem de valorar degudament amb humilitat i responsabilitat perquè és un llegat que ens han deixat els que ens han precedit i que també ens deixen els nostres successors, fills, perquè l´administrem adequadament.
No crec que hàgim de caure en la temptació del cofoisme sinó que ens hem d´esmerçar, tal com deia a l´inici, per aconseguir un valor afegit a això que ja tenim.

Els camins són diversos però penso que des de la vessant cultural ens queda molt per fer i suggereixo que ens endinsem intel·lectualment en el trinomi Roses, Grècia, Mediterrània i comencem a bastir estratègies que responguin a la màxima «pensem globalment per actuar localment». És important conèixer i fer conèixer la nostra història, la nostra cultura. És imprescindible investigar, cercar d´on venim i qui som. Com pensaven i com vivien i què sentien els nostres avantpassats, la vida dins un marc cultural extens des de l´economia del moment passant per les manifestacions artístiques i literàries, els costums i els pensaments.
Un marc del petit al gran, de Roses hereva dels Grecs i immersa ahir i avui en la gran mediterrània.
Des de l´equip de govern, divers i plural però amb un sol objectiu Roses, ja ens hem plantejat el repte i caldrà treballar-hi d´una manera col·lectiva per bastir un projecte que ens permeti fer un pas més.
Sóc de la opinió que els governants, en aquest cas els governants locals, hem de ser capaços de fer propostes de progrés conjugant il·lusió, eficàcia i complicitats -llegiu participació- que ens permetin donar respostes positives a l´afany de superació que tots tenim.

Tanco els ulls i ho veig clar; sé que la realitat en les seves múltiples variables ens ho complicarà una mica però hem de creure i perseverar; creure en les capacitats de la nostra gent i perseverar per eliminar els obstacles que, sens dubte, hi seran.

Res és fàcil i allò que a més és nou encara menys. Tot el que és nou espanta de primer moment però esdevé cabdal a la llarga. La idea, el concepte ja hi són; ara caldrà posar negre sobre blanc i fer propostes que comportaran exposició de criteris, opinions diverses i molt treball que si som capaços de fer-lo bé ens portarà a l´assoliment de l´objectiu, de l´èxit, de l´èxit de tots, de l´èxit de Roses que és el que ens importa.


Magda Casamitjana i Aguilà
*Alcaldessa de Roses

  • Compartir:
  • Facebook
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Meneame
  • Digg
Contingut relacionat

Accions del document