Presentada la programació del Carnaval 2012

L’Ajuntament de Roses ha tancat el programa d’activitats amb què celebrarà la seva festa més multitudinària, el Carnaval, que enguany tindrà lloc entre el 16 i el 20 de febrer. Els regidors de Carnaval i Festes i de Turisme, han presentat la programació i principals novetats , com l'ampliació del programa amb una discomòbil addicional, la festa que donarà continuïtat a la celebració de dijous gras, o la instal·lació d’una plataforma a la plaça Catalunya que permetrà una millor visió de les passades a les persones amb mobilitat reduïda.
Presentació programa

Presentació programa

27/01/2012 00:00 -   Departament de Comunicació i Premsa  

L’èxit de la fórmula i estructura del Carnaval de Roses és un fet constatat, tal i com demostren l’espectacular nombre de colles participants amb què compta en cada edició, així com el multitudinari públic que es desplaça fins a Roses any rere any, per gaudir de l’espectacle de les seves passades. Tot i així, el consistori ha incorporat aquest any algunes novetats per ampliar el programa i millorar l’accessibilitat, fet que no l’ha privat de rebaixar el pressupost destinat a aquest esdeveniment en 7.500 euros respecte a l’edició del passat any. El total d’activitats, actuacions i infraestructures necessàries per a la celebració d’aquesta festa que s’allargarà durant cinc dies, tindrà enguany un pressupost total de 128.000 €.

Entre aquestes novetats es troba la incorporació al programa de la Festa de Dijous Gras organitzada per l’entitat Joventut Rosinka, que se celebrarà dijous a la nit a la SUF als volts de la 1 de la nit, immediatament a continuació de la presentació del Rei Carnestoltes, del pregó a càrrec de Xuriguera i Faixedas (ex components de Teatre de Guerrilla) i de l’actuació de la formació Hotel Cochambre, que tindran lloc a la plaça Frederic Rahola. El consistori col·labora amb aquesta iniciativa que potenciarà la primera jornada de celebració del Carnaval, atenent sobretot al fet que l’endemà, divendres 18, és festa local al municipi.

Una altra activitat que es veu reforçada és la de les discomòbils que tenen lloc al Pavelló d’Esports, amb la incorporació d’una nova sessió el divendres 17 a les 23 h, que passa així a sumar-se a les que ja es realitzen dissabte i diumenge també en horari nocturn i a la infantil de dissabte a la tarda a la Frederic Rahola.

Un quilòmetre de passades

Les espectaculars passades de Roses es mantenen en els seus horaris habituals: divendres a les 21.30 h, dissabte a les 16 h (infantil) i diumenge a les 12 h (passada de petits i grans), amb els corresponents balls a l’envelat de la plaça Frederic Rahola a continuació de les mateixes. Les desfilades tindran lloc com cada any al llarg de l’Avinguda de Rhode, que arriba a aplegar un centenar de colles participants, algunes de les quals superen el centenar d’integrants. En total, prop de 5.000 participants desfilen formant una comitiva de carrosses i colles de més d’un quilòmetre de longitud, i amb prop de 50.000 persones gaudint de l’espectacle.

Enguany, la inscripció de colles i l’obtenció del número d’ordre per participar en les passades tindrà lloc el proper 2 de febrer, a les 18.30 h, al Teatre Municipal de Roses.

La novetat de les desfilades d’enguany serà la instal·lació d’una plataforma alçada a la plaça Catalunya, degudament senyalitzada i habilitada amb una rampa d’accés, per permetre una òptima visibilitat a les persones amb mobilitat reduïda. El consistori vol garantir d’aquesta manera que tothom pugui gaudir de la festa en les millors condicions.

Un Carnaval històric que manté vives les tradicions

Una altra de les característiques del Carnaval de Roses és el manteniment d’actes que gaudeixen d’una llarga tradició. És el cas de les Matinades de Carnestoltes a càrrec de la Companyia de la Ciutadella (miquelets i canoners), la celebració de l’Arribada del Rei Carnestoltes amb el traspàs de poders (la clau i l’euro) que l’alcalde fa al rei dels poca-soltes, o el tancament de la festa amb la lectura del testament. Roses és una de les poques poblacions que manté encara viva la celebració del sepeli de Sa Majestat el Rei Carnestoltes, el seu enterrament, la posterior purificació pel foc i la lectura del testament, durant la qual la societat rosinca passa revista a tot allò succeït durant l’any, amb grans dosis d’humor i sàtira.

Una altra tradició, aquesta en l’apartat gastronòmic, arriba la darrera jornada quan els carnavalers de Roses s’apleguen per fer el darrer àpat conjunt: una multitudinària arrosada que congrega prop de 3.000 persones.


Conegut arreu

Com no podria ser d’altra manera, l’Ajuntament de Roses a través de la seva Àrea de Turisme, realitza una important campanya promocional per continuar donant a conèixer el Carnaval com un important atractiu turístic de la població, i atreure així el major nombre possible de visitants a aquesta celebració. Enguany, la promoció es realitza a través de campanyes radiofòniques i en premsa, tant a mitjans de les comarques gironines, com de la resta de Catalunya i també al sud de França.

La imatge central de totes aquestes promocions la protagonitza enguany la gavina emmascarada i disfressada que "apareix" del Castell de la Trinitat envoltada de confetti, obra de l’il·lustrador rosinc Narcís Turró. La resta de material editat per l’Ajuntament (samarretes, pins, davantals, gorres, adhesius, programes, cartells i revistes), també s’il·lustren amb aquest disseny.
 

  • Compartir:
  • Facebook
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Meneame
  • Digg
Contingut relacionat

Accions del document