Roses és Carnaval

Un any més, Roses es prepara per a la gran festa del Carnaval, un dels més famosos i reconeguts de tot Catalunya. L’èxit del Carnaval rosinc està garantit, tant pel que fa al nombre de participants en les seves rues i desfilades – les anomenades passades-, com en el nombrós públic que es desplaça fins a la ciutat per gaudir de l’espectacle que es viu als carrers durant tota la setmana, dels balls i dels diferents actes programats.
Envelat Carnaval

Envelat Carnaval

27/01/2010 00:00 -   Departament de Comunicació i Premsa  

Les passades de Roses arriben a comptabilitzar entre 5.000 i 6.000 participants arribats d’arreu, més de 100 colles i carrosses inscrites –algunes de les quals arriben a superar els 150 integrants-, i prop de 50.000 espectadors gaudint de la festa.

Un Carnaval històric que manté vives les tradicions

El primer document escrit que es conserva a Roses referent al Carnaval data de l’any 1790. Més a prop en el temps, a principis del segle XX, existien a Roses dues societats que tenien cura de la vida cultural de la població: la "Flor de maig" i la "SUF" (Societat Unió Fraternal). La Guerra Civil Espanyola va estroncar moltes de les activitats que es duien a terme i la repressió franquista es va esmerçar a fons per eliminar no poques "tradicions".

Tot i això, aquesta oposició, no va esperonar l’actitud reivindicativa dels vilatans, sinó que fins i tot actuà com a detonant d'una espectacular revifalla d'un Carnaval mig endormiscat. A partir de la dècada dels cinquanta, és quan el Carnaval de Roses perfila els seus tres pilars fonamentals, clarament inspirats en una llarga tradició, i que amb el temps s'han anat potenciant: la Passada, l'Arrossada i el Testament.

La gran festa del Carnaval s’inicia a Roses amb el traspàs de poders (la clau i l’euro) que l’alcaldessa fa al rei dels poca-soltes i, tot seguit, se celebra l'inici del regnat tot menjant i compartint galetes i garnatxa, dos ingredients que la Comissió de Festes reparteix al públic que espera impacient l'inici de la passada.

El punt més espectacular del tema gastronòmic arriba la darrera jornada, quan els carnavalers de Roses s'apleguen al Passeig Marítim per fer el darrer àpat conjunt. Una multitudinària arrossada que congrega prop de 3.000 persones.

D’altra banda, Roses és una de les poques poblacions que manté encara viva la celebració del sepeli de Sa Majestat el Rei Carnestoltes, el seu enterrament, la posterior purificació pel foc i la lectura del testament. Durant aquest acte, la societat rosinca passa revista a tot allò succeït durant l’any, recolzant-se en les columnes del muntatge irònic, i amb grans dosis d’humor i sàtira.

Carnaval 2010

L’Ajuntament aposta per arrencar la gran festa del Carnaval amb una proposta plena d’humor, disbauxa i diversió. En aquesta ocasió, el tret de sortida el donarà l’humorista Pep Plaza (programa Crackòvia), encarregat de la lectura del pregó de Carnaval que tindrà lloc el dijous al vespre a l’envelat de la plaça Frederic Rahola. A continuació, la formació Hotel Cochambre oferirà la seva actuació.

Una altra proposta de l’edició carnavalera d’enguany és el manteniment del divendres com a dia festiu, amb l’objectiu d’allargar la festa per excel·lència i fer possible que tots els rosincs i rosinques puguin lluir les disfresses i gaudir al màxim dels actes.

Com a novetat, la proclamació dels Reis i Reines del Carnaval 2011, en les seves diverses categories, es concentraran enguany en un únic acte que tindrà lloc el diumenge a les 20 h a l’envelat de la plaça Frederic Rahola.

També es mantenen les discomòbils engegades en les darreres edicions per donar continuïtat a la gran festa de les passades. La infantil tindrà lloc a continuació de la passada infantil de dissabte a la tarda, mentre que, després de l’èxit de l’any passat, la discomòbil nocturna, mantindrà la doble sessió de dissabte i diumenge, al Pavelló Municipal d’Esports.

  • Compartir:
  • Facebook
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Meneame
  • Digg
Contingut relacionat

Accions del document