Roses celebra la X Festa Megalítica

Aquest matí ha tingut lloc la presentació dels actes de celebració de la X Festa Megalítica de Roses, que es realitzarà el proper diumenge 14 de maig. Enguany la festa ha estat programada conjuntament per l’Ajuntament de Roses, Celler Espelt, GESEART i l’APNACC, i tindrà com a esdeveniment destacat l’aixecament d’un gran menhir.
clar de lluna

clar de lluna

Presentació Festa Megalítica

Presentació Festa Megalítica

Menhir

Menhir

08/05/2006 00:00 -   Departament de Comunicació i Premsa  

La Festa Megalítica de Roses va néixer ara fa deu anys amb l’objectiu de recuperar i difondre l’important patrimoni prehistòric existent al municipi. Enguany, la jornada centrarà la seva atenció en l’erecció d’un gran menhir trobat al paratge del Mas Marès de Roses, propietat de Celler Espelt.

La troballa d’aquest gran menhir es va produir el mes de març de 2005, durant les tasques de plantació de vinyes realitzada pel Celler Espelt en aquest paratge del Cap de Creus. Té unes dimensions de 2,95 metres d’alçada, 0, 60 metres d’amplada i 0,40 de fondària i s’estima que el seu pes oscil·larà entre els 1.200 i 1.500 kg.

Sebastià Delclós "Pitruc", president de l’APNACC, ha constatat la importància de la troballa i ha destacat el fet que dels 600 monuments megalítics existents a tot Catalunya, 148 (un 25%) es troben a l’àrea de l’Albera i el Cap de Creus.

gw-93c5cad5c1d20b5065029a7a1369aebb6d8f1ae1

Pel que fa al programa de la Festa Megalítica, Anna Espelt ha presentat les diferents activitats que tindran lloc el proper diumenge. La jornada s’iniciarà a les deu del matí amb un esmorzar popular que s’oferirà a la finca del Mas Marès (carretera de Roses a Montjoi) per, a continuació, procedir a l’aixecament del menhir, que es farà pel mètode tradicional d’estirada de corda.

L’autor i cantant de romanços Jaume Arnella, oferirà una actuació durant la qual interpretarà la rondalla del menhir del Mas Marès, encarregada a l’artista especialment per a aquesta ocasió.

La jornada continuarà amb un dinar popular que permetrà als participants reposar forces i, ja per la tarda, tindrà lloc l’actuació del grup de jazz Big Band Montbau, integrat per disset músics.

L’alcalde de Roses, Carles Pàramo, ha volgut agrair al Celler Espelt la tasca realitzada, tant pel que fa a la recuperació del conreu de vinyes en el Cap de Creus, com per la sensibilitat demostrada en la detecció d’aquest menhir i la seva recuperació, i ha encoratjat les associacions GESEART i APNACC a continuar treballant en la recuperació i difusió del patrimoni megalític.

La X Festa Megalítica de Roses s’inclou dins de les activitats de celebració del Maig Megalític, que enguany arriba a la novena edició. El primer dels actes organitzats és l’excursió Dòlmens a la llum de la lluna, que tindrà lloc la nit del divendres 12 de maig. Com el seu nom indica, l’activitat consisteix en una passejada nocturna per la zona megalítica de Roses que, en l’edició de l’any passat, aplegà més de cent participants.

gw-9cda6da2fd6b336f904d4d9a50b83db1c5311e23
Altres actes inclosos en la programació són el 27è Aplec Sant Silvestre de Balleta que tindrà lloc a Llançà el 14 de maig, la presentació a càrrec de Josep Tarrús del llibre "27 dòlmens monumentals de Catalunya" d’Albert Fàbrega (18 de maig, Casino Menestral de Figueres), la Festa Albera Viva (diumenge, 21 de maig) i el Sopar Megalític que tindrà lloc a Roses el dijous 25 de maig.

Musealització de la Ruta Megalítica de Roses

Durant la presentació d’aquest matí, l’alcalde de Roses ha avançat que l’Ajuntament està tramitant el procediment encarregat de musealitzar la zona megalítica del municipi, d’acord amb un projecte redactat per la Universitat de Barcelona, i ja s’han adquirit uns terrenys en el paratge de la Casa Cremada amb aquest propòsit.

En aquests moments, s’està contactant amb diferents empreses per a l’execució del projecte, que comptarà amb la senyalització informativa de tot el recorregut, o la creació de la reproducció d’un dolmen tallat en secció, que permetrà entendre la construcció i usos d’aquests monuments funeraris

L’alcalde ha volgut ressaltar l’aportació realitzada per la brigada de medi ambient del consistori que, des de fa deu anys, treballa en la recuperació de cabanyes, murs de paret seca, neteja de les diferents localitzacions on es troben els monuments, etc.

Roses, amb una quinzena de monuments megalítics, compta amb una important representació del patrimoni prehistòric de la comarca, i amb els tres únics menhirs localitzats al Cap de Creus.

Sens dubte, l’exponent més clar el representa el dolmen de la Creu d’en Cobertella (3000-2700 aC), el més gran de Catalunya, declarat monument historicoartístic l’any 1964. En el recorregut pels orígens del municipi també s'hi troben els dòlmens del Llit de la Generala (3200 aC) i del Cap de l'Home, els dos menhirs de la Casa Cremada (del quart o del tercer mil·lenni aC), la cista de la Casa Cremada, que havia tingut un ús funerari, o la cova-dolmen del Rec de la Cuana, datada del 2500 aC.

 

Fotografia: Anna Espelt (Celler Espelt), Carles Pàramo (alcalde de Roses), Sebastià Delclòs "Pitruc" (APNACC) i Francesc Sastre (regidor Cultura Ajuntament de Roses)

  • Compartir:
  • Facebook
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Meneame
  • Digg

Accions del document