Roses culmina la reversió dels terrenys de Punta Falconera

La sessió extraordinària del ple municipal celebrat aquest matí a Roses ha aprovat la indemnització expropiatòria (644.279 €) i el pagament del dret de reversió (56.769 €) d’una finca de 210.000 m2, situada a Punta Falconera
Paratge de Punta Falconera

Paratge de Punta Falconera

Búnquers de Punta Falconera

Búnquers de Punta Falconera

Vista aèria

Vista aèria

16/02/2006 00:00 -   Departament de Comunicació i Premsa  

Amb aquest acord culmina el procés per a la recuperació dels terrenys desafectats l’any 1993 pel Ministeri de Defensa en aquest important espai del Cap de Creus, als quals es vol donar una utilitat pública com a parc i centre mediambiental.

Els terrenys situats a Punta Falconera han estat durant molts anys propietat del Ministeri de Defensa de l’Estat, el qual els ha destinat a usos militars amb la instal·lació de diferents equipaments, com barracons o búnquers per artilleria de costa construïts amb murs de formigó camuflats en el territori.

Amb motiu de l’abandonament de les instal·lacions militars, la Gerència d’Infraestructura i Equipament del Ministeri de Defensa va iniciar la tramitació per a la reversió dels terrenys als seus antics propietaris. Aquest fet va possibilitar que l’Ajuntament pogués entrar en el procediment d’adquisició de la titularitat d’algunes d’aquestes parcel·les.

Durant l’acord adoptat pel ple municipal d’aquest matí, s’ha constatat la declaració d’utilitat pública i interès social de la darrera de les finques afectades en aquest àmbit, tal i com estableix la Llei 4/1998, de 12 de març, de protecció del Cap de Creus, i s’ha ratificat el conveni expropiatori acordat amb la fins ara propietària del dret de reversió.

Vista general del paratge de Punta FalconeraAixí doncs, de les cinc finques registrals afectades, que sumen una extensió total de 314.000 m2, el consistori compta a partir d’avui amb la plena propietat de tres d’elles (233.000 m2), mentre que les dues restants (81.000 m2) són titularitat de la Direcció General de Costes del Ministeri de Medi Ambient.

La voluntat de L’Ajuntament és la de dotar aquest espai d’un ús públic, amb la creació d’un centre que doni cabuda a activitats lligades amb la natura, la cultura, els usos socials i els docents, dins el marc que estableix el Pla Especial del Parc Natural Cap de Creus, ja aprovat inicialment. Amb aquesta intenció va encarregar la redacció de l’avantprojecte de dinamització destinat a incloure dins el circuit cultural, mediambiental i turístic de la vila, aquest emblemàtic paratge.

  • Compartir:
  • Facebook
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Meneame
  • Digg

Accions del document