Roses participarà en els actes de commemoració de la Guerra del Francès

La Fundació Roses Història i Natura treballa des de fa un temps en el projecte de commemoració del setge de Roses ocorregut l’any 1808 en el marc de la guerra de la independència (1808-1814), coneguda popularment a Catalunya com la “Guerra del Francès”. La celebració estarà formada per diferents actes culturals durant l’any 2008, els quals acostaran la població als esdeveniments històrics succeïts a la badia de Roses en aquell període.
gravat setge

gravat setge

21/05/2007 00:00 -   Departament de Comunicació i Premsa  

El Castell de la Trinitat, la Ciutadella de Roses, la pròpia població de Roses i l’entorn natural del municipi, foren escenari d’un seguit de combats entre l’exèrcit de França, per una banda, i els exèrcits d’Espanya i Gran Bretanya, per l’altra. D’aquest període n’existeix prou informació tant en reculls històrics, com en publicacions novel·lístiques i gravats, entre d’altres, que permet fer una aproximació prou realista als esdeveniments succeïts.

Precisament, una de les primeres actuacions realitzades per la Comissió Gestora del Projecte 1808- 2008 a Roses -integrada per patrons de la Fundació, i un equip tècnic i assessor format per especialistes en gestió cultural, historiadors, etc-, ha consistit en la recopilació i estudi de tota la documentació existent en referència a aquests esdeveniments, inclús de l’existent en arxius de Madrid, París i Londres.

Recuperació Castell de la Trinitat

En paral·lel a aquestes tasques, l’Ajuntament de Roses, amb el suport del Ministerio de Fomento, ha endegat la consolidació arquitectònica del Castell de la Trinitat en el marc de la política de recuperació de patrimoni arquitectònic del municipi. La consolidació d’aquesta fortificació permetrà ampliar els equipaments turístic-culturals del municipi, donat que vol ser transformat en el Centre d’Interpretació de les Fortificacions de Roses, a banda d’un espectacular mirador sobre el municipi i la seva badia.

El Castell de la Trinitat fou un element de gran importància en el setge de Roses. Fou un gran espectador actiu d’aquest esdeveniment històric, fins que fou explosionat per les tropes espanyoles i angleses sota el comandament de Lord Cochrane, i per tant deixat en desús fins els nostres dies. La recuperació d’aquest espai, és un element important i que centrarà gran part dels actes de commemoració del Setge de Roses donat que serà llavors quan s’inaugurarà, dos-cents anys desprès de la seva voladura.

 gw-a8907c9caf94f667fa58862cf85b0060b51a5990

Commemoració 2008

El conjunt d’actes per a la commemoració en què s’està treballant, complementaris a la inauguració del castell de la Trinitat, passen per la publicació i presentació d’estudis i llibres, exposicions dels gravats existents de l’època, conferències, recreacions dels esdeveniments que comptaran amb una important participació popular i dels "Miquelets de Roses", jornades de literatura històrica, possible presència de vaixells-escola de les armades anglesa, espanyola, francesa i xilena a la badia, unitats didàctiques per als escolars del municipi,...

A nivell supramunicipal, la Generalitat de Catalunya està en vies de creació del "Grup de Treball Interdepartamental del Bicentenari de la Guerra del Francès", així com l’Estat Espanyol vol crear la "Comisión del Bicentenario de la Guerra de la Independència". Ambdues comissions tenen per objecte el desenvolupament d’un programa d’actes i activitats que permetin commemorar l’esdeveniment històric en qüestió.

D’altra banda, es preveu la incorporació de Roses com a membre de la xarxa europea que el 2008 commemorarà els fets històrics coneguts com a "Guerres Napoleòniques", "Guerra Peninsular" (Gran Bretanya), "Guerra del Francès" (Catalunya), o Guerra de la Independencia (Espanya).

Així doncs, aquesta iniciativa pretén aprofundir en el coneixement dels esdeveniments succeïts durant la guerra del francès, i difondre’l com a element cultural i històric de rellevant importància de la nostra història, així com element promocional de Roses com a una destinació turística amb oferta complementària de patrimoni històric.

  • Compartir:
  • Facebook
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Meneame
  • Digg
Contingut relacionat

Accions del document