Roses, primera ciutat de l’Estat en senyalitzar el patrimoni amb codis QR

Roses iniciarà aquest estiu la implantació del nou Projecte de Senyalització del Patrimoni mitjançant codis QR, sistema que permet l'accès immediat a una àmplia informació des de qualsevol telèfon mòbil provist de càmera fotogràfica. El projecte, que inicialment s’implantarà a la Ciutadella i al llarg del proper any a la totalitat del patrimoni rosinc, es complementarà amb la "Rosespèdia”, una eina de difusió patrimonial participativa i oberta a la ciutadania.
02/06/2008 00:00 -   Departament de Comunicació i Premsa  

La tecnologia QR, amb origen al Japó de finals dels anys 90 i en progressiva implantació a Europa, consisteix en l’emmagatzematge d’informació i dades que l’usuari pot descodificar senzillament, apuntant la càmera del seu mòbil al codi. Empreses fabricants de telèfons mòbils ja implanten d’origen un lector de codis QR als seus nous terminals, tot i que en cas de no disposar-ne, els usuaris poden descarregar-se’l gratuïtament des de diversos punts de la xarxa. 

Aquest matí ha tingut lloc a la Ciutadellde Roses una primera demostració del nou sistema. Gràcies a la col·locació de tres codis QR (vila medieval, muralla sobre els fossats i església de Santa Maria), els assistents han pogut descarregar-se i consultar de forma immediata i "in situ" tota la informació referent a aquests tres emplaçaments. Aquesta tecnologia permet també ampliar els coneixements a través dels hiperenllaços que s’hi incloguin o, des de casa, a través de l’ordinador.

El nou projecte de senyalització es complementarà amb una segona fase consistent en la creació de la "Rosespèdia", una plataforma wiki similar a la wikipèdia però d’àmbit local, que centrarà la seva atenció en Roses i el seu entorn. Una de les característiques més interessants d’aquesta eina és que la gestió dels seus continguts permet la implicació dels propis rosincs i visitants, que podran aportar dades, vivències, o qualsevol coneixement relacionat amb el patrimoni rosinc.

La implementació d’aquests nous projectes de difusió s’iniciarà aquest mateix estiu amb la col·locació de tots els codis QR corresponents a la Ciutadella en 5 idiomes. Durant la tardor i hivern es desenvoluparà la fase de creació i posada en marxa de la plataforma de Rosespèdia i, finalment, al llarg de la primavera-estiu de 2009, tindrà lloc la senyalització amb codis QR de la totalitat del patrimoni històric i punts d’especial interès del municipi.

  • Compartir:
  • Facebook
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Meneame
  • Digg

Accions del document