Roses recupera 70 pergamins datats entre 1320 i 1639

L’Arxiu Municipal de Roses ha restaurat i digitalitzat 70 pergamins provinents de l’arxiu patrimonial de la família Coll de Roses, datats entre 1320 i 1639. El material es considera de gran transcendència tant per la seva diversitat geogràfica, com per la rellevància social, econòmica i política d’alguns dels membres de les famílies Coll i Caritg, a les quals fa referència.
Pergamins

Pergamins

12/11/2008 00:00 -    

Els pergamins que s’acaben de restaurar recullen documentació referent a la gestió del patrimoni agrícola generat per una sèrie de famílies de l’Alt Empordà i l’Alta Garrotxa. D'una banda, es troba la documentació produïda per la família Caritg, radicada a Lliurona, on hi havia un dels majors i més importants patrimonis agraris de les comarques gironines. D’altra banda, el matrimoni entre Verònica Caritg i Benet Coll (pagès hisendat de Roses, es traduí en la unificació dels dos patrimonis agrícoles.

Posteriorment, Miquel Coll i Caritg fou un dels membres destacats de la política gironina i de la classe propietària agrícola que, a les darreries del segle XIX, impulsaren l’avenç tecnològic de l'agricultura altempordanesa, així com la lluita contra la fil·loxera i la creació del Sindicat Olivarer de l'Alt Empordà.

Els pergamins que han estat objecte de recuperació van ser donats a l’Ajuntament de Roses l’any 1996. Atesa la seva antiguitat, el material presentava signes de deteriorament (taques d’humitat, fongs, ...), motiu pel qual l’arxiu municipal ha encarregat recentment al taller de restauració de la Cort Reial de Girona el seu tractament tècnic (desinfecció i neteja, consolidació i fixació de tintes), amb la finalitat d'assegurar la seva conservació i facilitar-ne la lectura. D’altra banda, la seva digitalització permetrà a partir d’ara optar per un mitjà de consulta alternatiu, sense que s’hagin de manipular els pergamins originals.

  • Compartir:
  • Facebook
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Meneame
  • Digg
Contingut relacionat

Accions del document