Turisme: localisme per fer país

22/04/2008 00:00 -    

Les declaracions fetes per l’Honorable Senyor Huguet, conseller d’Innovació, Universitats i Empresa, en les quals proposava que els municipis turístics augmentéssim la capacitat financera per a polítiques turístiques incrementant l’IBI, han estat motiu de reflexió per part dels responsables municipals dels principals municipis turístics de les comarques gironines.

La resposta que vam donar, sense que ningú hagués parlat amb els altres, tenia un missatge clar i coherent: alerta a apujar excessivament els impostos i discernir entre l’IBI a immobles actualitzats o no actualitzats pel que fa al seu valor cadastral.

És lògic que es digués el que es va dir i també és normal que no s’atengués tant a la proposta del conseller com a l’explicació de la realitat que vivim en aquests moments els municipis amb un fort component turístic.

Estic d’acord en el fet que s’han de pagar impostos d’una manera raonable i que hem de ser capaços de reinvertir en benefici dels sectors productius i dels ciutadans els recursos rebuts pels ajuntaments.

Els municipis que tenim en el turisme una de les primeres fonts de la nostra economia estem instal·lats en un denominador comú: oferta-demanda. Ens trobem amb temporades excessivament curtes i amb la necessitat de donar resposta a una activitat cada vegada més globalitzada. Així mateix, en els darrers temps, la possibilitat de desplaçaments a baix preu pot moure el mapa actual de tendències, gusts i preferències.

Dintre d’aquest denominador comú hem de ser intel.ligents per remarcar la nostra especificitat, la de cada municipi.

A Roses, tenim una trajectòria de política turística local homologable a la mitjana, però hem d’anar més enllà. He dit en anteriors ocasions que ens queda un camí per recórrer i estem disposats a fer-ho. La nostra situació geogràfica ens situa al centre de la connexió de dos parcs naturals: el dels Aiguamolls de l’Empordà i el del Cap de Creus. El primer fa frontera amb Roses i, pel que fa al segon, Roses n’és una de les portes d’entrada i un 30% del parc és al municipi rosinc. Passa, però, que quan es parla del primer la gent només pensa en Castelló d’Empúries i, quan es parla del segon, el primer que els ve a la memòria és Cadaqués o Port de la Selva. Quan parlem de la Serra de Rhodes tampoc en sortim gens beneficiats ja que, pel que fa el pla territorial del mateix nom, Roses n’és part afectada i tampoc n’hem participat pel que fa a turisme i natura.

Volem ser-hi també per sumar, per reivindicar i sentir i conèixer el nostre espai i el nostre protagonisme i per fer més interessant l’oferta.

Roses és ara una ciutat petita, una ciutat per viure-hi, per passejar-hi i també per prendre-hi el sol, però disposada i preparada per acollir un públic a qui agradi el teatre, gaudir de bons restaurants, d’una oferta cultural àmplia i de qualitat i d’una xarxa de comerços que es va estenent a poc a poc. Roses vol integrar-se i obrir-se a la comarca i sumar-se a l’oferta comarcal, sense trepitjar-la, sinó complementar-la, per oferir l’espai adequat en cada moment i per a cada cosa.

El dissabte passat, amb motiu de la representació de l’obra Stalin, protagonitzada per un magnífic Josep M. Flotats, Roses va acollir molta gent de la comarca. És cert que l’obra s’ho valia, però no és menys cert que amb unes infraestructures dignes i amb polítiques culturals potents també és possible convertir-se en un dels referents comarcals en diferents àmbits.

Estem per potenciar el nostre municipi tot posant en solfa allò que tenim amb potencialitats raonables. Tothom ho fa i això només ens pot portar a sumar i a donar una imatge d’excel.lència; excel.lència que ha d’anar acompanyada d’un entorn físic agradable i cuidat i d’un entorn social cohesionat i optimista.

Crec que els projectes individualitzats han de formar part d’un conjunt objecte de polítiques, en aquest cas turístiques, pensades en clau de futur i tenint en compte totes les transversalitats que puguin generar. Aconseguirem això quan, fent cadascú la feina ben feta, el tot sigui més que la suma de les parts.

 

Magda Casamitjana i Aguilà
Alcaldessa de Roses

  • Compartir:
  • Facebook
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Meneame
  • Digg

Accions del document